latinica  ћирилица
26/03/2020 |  19:55 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Фабрици: Вечерас стиже први авион са помоћи од ЕУ

У Србију ће вечерас стићи први авион помоћи коју шаље ЕУ, а ријеч је о медицинској опреми, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.
Сем Фабрици (фото: europa.rs) -
Сем Фабрици (фото: europa.rs)

Фабрици је додао да ће то бити помоћ за хитне потребе из ЕУ, а да ће остало стићи наредних дана.

Он је за РТС рекао да је најављен пакет од 15 милиона евра непосредне помоћи плус 78 милиона за економски опоравак.

На питање постоји ли план за даљу помоћ, Фабрици наглашава да раде са српским властима које купују хитно потребну опрему широм свијета колико је то могуће.

- Затражили су помоћ ЕУ и када је ријеч о транспорту и куповини друге опреме. Већ смо прерасподијелили 15 милиона евра - навео је Фабрици.

Он је истакао да је оптимистичан када је ријеч о испоруци потребних ствари у кратком року.

Говорећи о критикама да је помоћ ЕУ требало да стигне раније, Фабрици наводи да нема потребе за критикама.

- Србија је прогласила ванредно стање 15. марта, добили смо захтјев за помоћ 16. марта, а убрзо сам потписао први уговор, први грант са министром за европске интеграције прошлог петка. Ове седмице већ имамо прву испоруку - навео је Фабрици.

Узимајући у обзир тајминг, тешкоће и да опрема треба да се допреми из разних дијелова свијета, он каже да мисли да је испоштован важан и кратак рок.

Он је подсјетио да је јуче европски комесар Оливер Вархељи најавио свеобухватан план помоћи Србији у вриједности од 93 милиона евра, од чега 15 милиона за хитне потребе и 78 милиона за економски опоравак.

- Мислим да смо за недјељу дана осмислили важан план, добар за ванредне случајеве, економију, промет робе и услуга и мислим да је ово моменталан, важан и брз одговор - додао је Фабрици.