latinica  ћирилица
30/03/2020 |  08:13 ⇒ 12:09 | Аутор: СРНА

Бањалука: Достава лијекова старијима од 65 година

У оквиру акције "Нисте сами", у Бањалуци је од данас, осим животних намирница, омогућена и достава лијекова за лица старија од 65 година која имају забрану кретања због епидемије вируса корона.
Нисте сами -
Нисте сами

Из Градске управе саопштено је да се могу наручити лијекови за чије издавање је потребан рецепт, као и лијекови и препарати за које није потребан рецепт, а достава се врши искључиво за лица старија од 65 година.

Лијекови се наручују на начин да лице које треба лијекове, телефоном контактира свог породичног љекара, односно амбуланту породичне медицине у којој је регистровано и наручује лијек.

Наруџба се електронским путем просљеђује у апотеку, која покрива њихово насеље, а лијекови им се испоручују наредног дана на кућну адресу.

- Корисници система неће плаћати трошкове доставе, односно лијекове ће добити по идентичним цијенама као да су их купили директно у апотеци - наводе из Градске управе.

Систем испоруке покрива урбано подручје града Бањалуке у истим границама доставе, као и за животне намирнице у оквиру акције "Нисте сами".

Град Бањалука је 19. марта покренуо акцију под називом "Нисте сами", у оквиру које је омогућена кућна достава основних животних намирница старијим и немоћним лицима, те лицима са инвалидитетом, трудницама и свима у стању потребе.

Лица старија од 65 година, хронични болесници, труднице, лица са инвалидитетом, могу да се јаве на телефон број 065/010-203 и затраже доставу одређених животних намирница и потрепштина.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је јуче да је у Бањалуци регистровано 135 лица позитивних на корона вирус, док се више од 2.500 људи налази у изолацији или под надзором, те да се у карантину на Раковачким барама, који је намијењен за оне који крше мјере изолације, налазе три лица.

Према његовим ријечима, у осталим карантинима, предвиђеним за смјештај лица које улазе у земљу, још увијек нема ниједног лица, јер су у току тестирања у карантинима на граничним прелазима.

Из бањалучког Дома здравља јуче је саопштено да је око 1.000 лица изашло из двонедјељног надзора, те да су 72 лица која су позитивна на вирус, смјештена у Студентски центар "Никола Тесла" и да је њихово здравствено стање стабилно.