latinica  ћирилица
30/03/2020 |  11:14 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

Обиљежено 28 година од прве смотре милиције Српске

Прислуживањем свијећа у Цркви Светог Василија Острошког на Вељинама данас је симболично обиљежен Дан ветерана служби безбједности Републике Српске, као помен на 30. март 1992. године када је извршена прва смотра милиције Српске Републике БиХ.
Обиљежен Дан ветерана служби безбједности Републике Српске - Фото: СРНА
Обиљежен Дан ветерана служби безбједности Републике СрпскеФото: СРНА

- Удружење ветерана Републике Српске годинама обиљежава данашњи дан и радује нас вијест да је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова уврстио овај датум, као један од значајних датума за нашу отаџбину - рекао је предсједник Удружења ветерана безбједности Српске Радован Пејић.

Претходних година Дан ветерана обиљежаван је на Сокоцу, ове године било је у плану велико саборовање, али због тренутне епидемиолошке ситуације узроковане вирусом корона, обиљежен је скромно.

- Након консултација са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем, градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем и начелником општине Соколац Милованом Бјелицом одлучили смо да Дан ветерана обиљежимо без традиционалног зборовања и већег окупљања на Сокоцу - објаснио је Пејић.

Пејић је подсјетио да је 30. марта прије 28 година, неколико дана након усвајања Устава и Закона о унутрашњим пословима Српске Републике БиХ, извршена прва смотра српске полиције.

- У строју је тада било 230 милиционера/полицајаца тадашње Српске аутономне области /САО/ Романија, од којих је 70 било оспособљено за извршавање посебних задатака. Смотру је, у присуству великог броја грађана и званичника, извршио Мићо Станишић, први министар унутрашњих послова, а рапорт му је предао покојни Зоран Цвијетић, тадашњи министар унутрашњих послова САО Романија - подсјетио је Пејић.

Он је додао да су милиционери тог дана дали свечану изјаву и положили заклетву својој отаџбини.

- Данас смо поменули и 782 погинула полицајца, који су живот уградили у темеље Републике Српске - рекао је Пејић.

Предсједник ветерана похвалио је дисциплину суграђана, посебно лица старијих од 65 година, који поштују мјере о ограничењу кретања које је издао Штаб за ванредну ситуацију Републике Српске, ради сузбијања ширења епидемије.