latinica  ћирилица
30/03/2020 |  12:50 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

Ванредно стање не угрожава витални национали интерес

Предсједавајући Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић изјавила је данас Срни да проглашењем ванредног стања није угрожен витални национални интерес ниједног од конститутивних народа у Српској, па ни Бошњачког.
Нада Тешановић - Фото: РТРС
Нада ТешановићФото: РТРС

- Прича Бошњака о угрожавању виталног националног интереса је класично политикантство. Како може бити угрожен витални национални интерес у времену када се сви боримо против вируса корона? - упитала је Тешановићева.

Она је подсјетила да су Бошњаци незадовољни јер Народна скупштина није усвојила закључке који су предложили.

Тешановићева каже да се може очекивати да Клуб Бошњака у Вијећу народа у суботу, 4. априла, поднесе захтјев за заштиту виталног националног интереса, односно седам дана од усвајања одлуке у Народној скупштини о проглашењу ванредног стања у Српској.

- Они имају рок од седам дана да ураде ово, након чега слиједе предвиђене активности Вијећа народа. Међутим, проблем је хоћемо ли у Вијећу народа имати кворум због садашње ситуације. Све ћемо конкретније знати у суботу, 4. априла, када би требало да се састане Предсједништво Вијећа народа - рекла је Тешановићева.

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске најавио је да ће покренути процедуру за заштиту виталног националног интереса на одлуку Народне скупштине о проглашењу ванредног стања у Српској.