latinica  ћирилица
30/03/2020 |  15:48 | Аутор: СРНА

Ћурић: Сви који уђу из других земаља иду у карантин

Сва лица која имају држављанство Републике Српске-БиХ и имају пребивалиште на подручју Требиња, а у земљу улазе преко неког од граничних прелаза, биће смјештени у карантин у објекат Ђачког дома у бившој касарни, рекао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.
Мирко Ћурић (Фото: trebinjelive.info) -
Мирко Ћурић (Фото: trebinjelive.info)

Он је истакао да ће се ова мјера примјењивати на подручју цијеле Републике Српске, а да ће ова лица, умјесто у кућној изолацији, од данас 14 дана боравити у објекту Ђачког дома, саопштено је из градског Штаба за ванредне ситуације.

Ћурић је навео да је, с обзиром на чињеницу да се гранични прелаз Иваница налази на подручју Федерације БиХ, а да тамошњи санитарни инспектори још издају рјешење о кућној изолацији, од њих већ затражено да свим лицима са пребивалиштем у Требињу или у осталим мјестима Републике Српске напишу рјешење о карантину.

- Уколико то не буду могли да раде, инспектори Инспектората Републике Српске ће писати нова рјешења којим ће сва та лица бити смјештена у четрнаестодневни карантин - рекао је Ћурић.

Он је навео да се за подручје Требиња нова превентивна мјера односи на власнике угоститељских објеката који имају љетну башту коју ће, на основу ове мјере, морати да склоне јер је у протеклим данима примјећено да се одређен број лица окупља у групама и борави у љетним баштама.

Према његовим ријечима, од данас је забрањено и свако груписање више од три лица, а уколико се такви случајеви уоче, та лица биће санкционисана.

- Примијетили смо да се људи и даље окупљају у групама на игралиштима, базену у Бреговима. То се више неће толерисати. Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Комунална полиција писаће прекршајне налоге без икаквих упозорења - рекао је Ћурић.

Посебна превентивна мјера упућена је према произвођачима хљеба и пекарских производа који су по овој мјери обавезни да те производе пакују.

Ћурић је још једном захвалио свим суграђанима који поштују превентивне мјере.

На подручју Требиња под здравственим надзором налазе се 302 грађанина, што је за 31 лице мање у односу на дан раније.