latinica  ћирилица
30/03/2020 |  16:04 ⇒ 31/03/2020 | 08:36 | Аутор: РТРС

Мјере продужене до 13. априла

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Републички штаб за ванредне ситуације одлучио да све мјере остану на снази до 13. априла, уз одређене корекције.

Те корекције односе се на кретање лица старијих од 65 година, пчеларе и рад одређених трговачких објеката.

- Нисмо хтјели да идемо са дужим роковима, желимо да пратимо ситуацију и у складу са тим доносимо одлуке - истакао је Вишковић, који је и командант Републичког штаба за ванредне ситуације.

Он је рекао да је након сједнице Штаба одржана и сједница Владе на којој је донесена одлука о кориговању одредбе о ограничавању цијена, те донесена одредба којом се ограничава маржа. Циљ је контрола цијена основних животних намирница и лијекова. 

- Одлучено је да ће марже на основне животне намирнице бити постављене на нивоу од 5. марта, те да ће бити проширен број производа - истакао је премијер Српске и додао да ће се на тај начин избјећи прича да су набавне цијене у међувремену порасле.

Вишковић је рекао да ће из буџета Српске бити исплаћено 16,5 милиона КМ за порезе и доприносе око 40.000 радника у областима које су најтеже погођене кризом у вези са вирусом корона, а да њихови послодавци треба да обезбиједе нето плате.

Вишковић је навео да је из буџета Републике Српске, од почетка кризе изазване појавом вируса корона, издвојено 30 милиона КМ за здравствени систем.

Вишковић је нагласио да ће Српска упутити 50 тона брашна помоћи за четири општине у ФБиХ у којима су Срби већински народ. Додао је да ће иста подршка бити упућена и малим, рубним општинама у Српској, гдје постоји проблем набавке ове основне животне намирнице.

Вишковић је најавио да ће затражити од премијера Федерације БиХ да се испоштује договор у вези са санитарном инспекцијом на границама, с обзиром да на појединим граничним прелазима у ФБиХ санитарни инспектори не издају потребна рјешења о изолацији, већ само усмено саопштавају људима да се јаве у локалне домове здравља.