latinica  ћирилица
30/03/2020 |  16:28 | Аутор: СРНА

Шаторски карантин на Рачи испуњава стандарде СЗО

Директор Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић рекао је Срни да је шаторски карантин према граничном прелазу Рача тренутно предвиђен за смјештај лица под надзором која уђу у земљу на прелазима Рача, Павловића мост, Шепак, Каракај, Братунац и Скелани, те да испуњава стандарде Свјетске здравствене организације.
ГП Рача - Фото: РТРС
ГП РачаФото: РТРС

Новитовић је рекао да карантин на граничном прелазу Рача има 36 смјештајних капацитета за мушку популацију и 16 за жене.

- У оквиру карантина је и монтажни објекат који се користи као трпезарија, а за столовима, поштујући стандарде минимумама удаљености од метар и по до два, не може бити више од осам лица - рекао је Новитовић, који је данас посјетио овај шаторски карантин.

Он је навео да је у оквиру шаторског карантина обезбијеђен и санитарни чвор и ватрогасно возило, са водом за одражавање личне хигијене, што представља поштовање минимума услова који се морају обезбиједити према стандардима Свјетске здравствене организације за успостављање карантина.

- У објекту амбуланте на Рачи налазе се здравствени радници и републички инспектор који издаје рјешења. Сви користе прописану заштитну опрему, а лица која улазе у карантин да дају податке и да се од њих узме анамнеза обавезно морају имати маску и на улазу у амбуланту извршити дезинфекцију руку - рекао је Новитовић, додајући да средстава за личну хигијену и хигијену простора има довољно.

Новитовић је подсјетио да сва лица која улазе у карантин пролазе љекарску тријажу. Љекари домова здравља општина и градова наслоњени на овај гранични прелаз обављају разговор и узимају љекарску анамнезу лица и, уколико процијене да оно нема симптома који указују на вирус корона, упућују га републичком инспектору који доноси рјешење о стављању под надзор, односно карантин.

- Та лица остају у граничном карантину до тренутка док им се не узме узорак. Оног тренутка када се тај узорак прослиједи на анализу у Институт за јавно здравство Републике Српске, та лица се упућују у карантине локалних заједница из којих су - рекао је Новитовић.

Он је навео да у граничном карантину лица могу бити од 0 до 24 сата у зависности динамике узимања брисева, али се, каже он, сви труде да буду што мање задржавана, те да се просљеђују у карантин локалних заједница.

- Карантин је замишљен као мјесто гдје се врши евидентирање свих тих лица, гдје се упознају са свим обавезама и упућују се у локалне заједнице - рекао је Новитовић.

Он је рекао да је од јутрос у 7.00 часова овдје смјештено једно лице, које је из Угљевика, и које ће након узимања бриса и слања на анализу бити упућено у карантин у Угљевик.

Новитовић је навео да су у овом карантину ноћас била три лица.

- Два су била из Дервенте, а једно из Теслића јер у 19.30 нису могли кренути пут својих локалних заједница, због полицијског часа, те су јутрос напустила карантин - рекао је он и додао да је синоћ из граничног карантина Рача шест лица превезено у Зворник, а једно лице у карантин у Бијељини.

Он је подсјетио да карантину граничног прелаза Градишка припадају Нови Град, Костајница, Дубица, Градишка, те навео да ће на граничном прелазу Вардиште врло брзо бити успостављен карантин.