latinica  ћирилица
30/03/2020 |  21:04 ⇒ 21:05 | Аутор: СРНА

Бошњаци немају ниједан аргумент за мјеру заштите виталног интереса

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић сматра да Бошњаци немају ниједан аргумент за потезање мјера заштите виталног националног интереса на одлуку Републике Српске да уведе ванредно стање због епидемије вируса корона, већ и овакву ситуацију користе да прикупе неки политички поен.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Реагујући на то што је лидер СДА Бакир Изетбеговић позвао на заштиту националних интереса чиме је фактички онемогућио Републику Српску да одмах стави на снагу одлуку о ванредном стању коју је донијела, Ћеранић је навео да, иако је то Дејтоном предвиђено, тачна међуетничка линија између ентитета у БиХ ни данас није маркирана што је сада само изговор Изетбеговића који свима наносни штету.

Он је појаснио да Српска сада, с обзиром да су Бошњаци уложили вето, не може да уведе ванредно стање јер то онда "није правно легитимно".

- По правној процедури, у случају када једна страна посегне за мјером заштите виталног националног интереса онда посредује Уставни суд Републике Српске. Он је мјеродаван, односно, то је задња инстанца која ће одлучити о мјери ванредног стања у Српској - појаснио је Ћеренић за Спутњик.

Према његовим ријечима, ако Уставни суд то одбаци и докаже да није било аргументовано потезање мјера заштите виталног интереса, онда Српска може да уведе ванредно стање.

- То је све сада на чекању, то јест, чека се да се процедура оконча - нагласио је Ђеранић.

На Изетбеговићеву примједбу да се полиција Републике Српске и медицинска "патрола" налазе на такозваним међуетничким пунктовима "како би могли да контролишу проток људи који пролазе кроз српски ентитет", Ђеранић је рекао да је то само показатељ да и у оваквој ситуацији бошњачка страна жели да се бави политикантством.

- Овдје је ријеч о антагонизму и политичкој противрјечности које у БиХ не престају чак ни у оваквим ситуацијама, дакле у вријеме глобалане опасности која је захватила оба ентитета у БиХ. И у Федерацији БиХ у појединим кантонима разматра се потреба за увођењем резервног састава полиције, прије свега због мигрантске кризе и растуће пандемије. Не бих се изненадио када би за мјесец или два и у Федерацији БиХ одлучили да заоштре мјере које се сада спутавају Републици Српској - рекао је он.

Народна скупштина Републике Српске је већином гласова донијела одлуку о проглашењу ванредног стања због епидемије вируса корона.

Чак је и високи представник у БиХ Валентин Инцко поздравио ту одлуку и опредијељеност предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић да ванредна овлаштења користи у интересу јавног здравља.

Инцко је, такође истакао да заустављање ширења вируса корона и спасавање живота грађана морају бити приоритети за све власти у БиХ.

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске најавио је да ће покренути процедуру за заштиту виталног националног интереса на одлуку Народне скупштине о проглашењу ванредног стања у Српској.