latinica  ћирилица
31/03/2020 |  09:58 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

У Српској 25 нових случајева; Укупно 226 заражених (ВИДЕО)

У Републици Српској потврђено је 25 нових случајева вируса корона, рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Тиме је укупан број заражених у Српској порастао на 226.

- У посљедња 24 часа тестирано је 179 особа. Од 25 нових, имамо 12 жена и 13 мушкараца. Из Бањалуке је 20, из Лакташа четири, а једно из Шипова - рекао је он.

Он је појаснио да је девет жена средње, а три су старије животне доби, док је седам мушкараца средње, а шест старије животне доби.

Шеранић је истакао да је 12 особа хоспитализовано, док ће остали бити смјештени у изолацију карантинског типа.

Истакао је да се ради се породичним кластерима.

- Али, имамо и неке појединачне случајеве. Број укупно тестираних лица у Српској је 1.649, а позитивних је 226. Имамо осам особа на респиратору - нагласио је Шеранић.

Под здравственим надзором налази се 13.515 особа, а из надзора је изашло 6.367.

- На одјељењу Универзитетског клиничког центра  Републике Српске у Бањалуци, гдје лијечимо средње тешке пацијенте, налази се 37 особа. Осам особа имамо на респиратору, док је на одјељењу пулмологије 13 особа са лакшим симптомима. На лијечењу у Добоју је једна особа - навео је Шеранић.

Према његовим ријечима, тестирана су и лица из УКЦ-а која су била у контакту са доктором медицине и медицинском сестром за које је раније утврђено да су позитивни, а сви налази тих контаката су негативни.

Наводећи да у већини случајева контролишу контакте позитивних лица, Шеранић је рекао да се јављају и понеки случајеви гдје немају тачно установљене контакте.

- То значи да је вирус у циркулацији. Стратегија директног издвајања позитивних лица из заједнице и њиховог здравственог надзора током 14 дана боравка у изолацији ће имати добре резултате и тако ћемо спријечити пренос вируса - каже Шеранић.