latinica  ћирилица
31/03/2020 |  11:57 | Аутор: СРНА

Стевандић: Ако буде дисциплине за неколико недјеља обуздаћемо вирус

Ако буде строго кажњавано непоштовање прописаних мјера ради спречавања ширења вируса корона и сви се буду понашали одговорно у шестој недјељи неће бити значајног повећања позитивних лица на вирус и Српска ће ући у фазу платоа са очекиваним падом кривуље у сљедећој фази, наводи предсједник Тима за праћење и спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Тада ћемо се више бавити лијечењем до тада обољелих, изолацијом, карантином и контролним тестирањима, те лијечењем посљедица за друштво и привреду. Од почетка озбиљно пратим ток епидемије и анализирам многе параметре, те сам до сада добро погађао у другој и трећој недјељи - навео је Стевандић у ауторском тексту посвећеном епидемији вируса корона.

Истакао је да још постоје људи који се не понашају одговорно или чак својим егоизмом и неозбиљношћу буквално преносе вирус у најважнијој фази епидемије.

- Они су нам данас највећа брига и опасност јер могу да упропасте све што смо до сада сјајно урадили и због чега још држимо ситуацију под контролом - истакао је Стевандић.

Он је подсјетио да су љекари у Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци и других клиника, који директно и свакодневно раде са 70 до 80 средње тешких и тешких пацијената, два пута тестирани и да ниједан није био позитиван.

- То значи да дисциплина функционише и на неколико центиметара од вируса корона. Зашто је онда проблем да сваки грађанин остане код куће и да на безбједној удаљености са укућанима гледа филмове и редовно дезинфикује свој простор, а опрезно иде у набавку и прати упутства надлежних институција? То је много мање опасно и не тражи се преузимање ризика за властити живот. А уз властити ће сачувати и много других живота. Једноставно је и молим све да издрже и истрају. Још није готово - навео је Стевандић.

Додао је да је можда прерано тврдити и у односу на бројеве у свијету звучи немогуће, али побједа се ипак наслућује.

- Подаци говоре да су скоро сви тестирани из карантина са граничних прелаза у Српској негативни и да је у односу на много већи број новотестираних данас процентуално нешто мањи број позитивних на вирус корона, него прошлих неколико дана или прецизније у трећој недјељи. Неки кластери се гасе, многи излазе из изолације и тек спорадично имамо нове случајеве којима тражимо и налазимо контактну особу или тачку одакле су покупили виру - истакао је Стевандић.

Он је оцијенио да је лоше што у Федерацији БиХ нема озбиљних информација и податка о мјерама и реалном броју случајева и контролних кластера, али да се нада да ће и код њих бити боље и организованије.

- Дакле, нема опуштања јер се сада битка одлучује. Ако буде строге и сталне дисциплине, брзо ће доћи и вријеме ведрине - поручио је Стевандић.