latinica  ћирилица
31/03/2020 |  12:09 | Аутор: СРНА

Костајница: Пријавити лица која избјегавају карантин

Штаб за ванредне ситуације општине Костајница упознат је о чињеници да је одређени број лица ушао у БиХ преко граничних прелаза која се не налазе на територији Републике Српске и на којима се не примјењују мјере обавезног карантина, рекао је Срни портпарол општине Александар Пашић.
Костајница - Фото: РТРС
КостајницаФото: РТРС

- Самим тим, ова лица избјегавају мјере карантина. Ми, за сада, нисмо евидентирали такве особе у општини Костајница, али позивамо грађане да пријаве надлежним службама лица која су дошла из иностранства, а не налазе се у карантину - истакао је Пашић.

Пашић је рекао да је Штаб на данашњем састанку донио неколико закључака, међу којима је успостављање додатног карантинског простора у објекту Основне школе "Петар Мећава" за особе које се упућују из карантина на граничним прелазима.

У складу са закључком Штаба за ванредне ситуације Републике Српске о дозволи кретања лицима старијим од 65 година, општински Штаб обавијестио је ова лица да им је дозвољено кретање уторком и петком од 7.00 до 10.00 часова ради куповине основних животних намирница, лијекова и обављања послова у банкама.

- С тим у вези, препоручује се власницима трговачких радњи, апотека и одговорним лицима у банкама да у наведеном периоду, а с циљем заштите здравља лица са навршених 65 и више година и спречавања ширења вируса корона, пружају услуге искључиво тим лицима. Препоручује се и лицима млађим од 65 година да не обављају куповину у овим терминима - рекао је Пашић.

Он је нагласио да се у сеоским подручјима, ради обављања пољопривредних послова, дозвољава кретање лицима старости до 75 година, уз обавезно поштовање заштитних мјера и социјалног растојања.

Према његовим ријечима, лицима која посједују рјешење о регистрацији пчелињака издато од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, дозвољава се кретање од мјеста становања до пчелињака - уторком и викендом.

Пашић је рекао да у Костајници нема потврђених случајева заразе вирусом корона.

- Три лица су до сада тестирана и код свих је налаз негативан. У кућној изолацији и под надзором се налази 43 лица, а за 37 надзор је престао - навео је Пашић.

Он је додао да су волонтери јуче обишли осам домаћинстава и доставили потребне намирнице и лијекове.