latinica  ћирилица
31/03/2020 |  13:37 ⇒ 15:26 | Аутор: РТРС

Шеранић за Радио Српске: Окончање кризе зависи од грађана (ФОТО)

У Републици Српској у протекла 24 часа забиљежено је 25 нових случајева заразе вирусом корона, од укупно 179 тестираних грађана. Највише новозаражених је у Бањалуци. Забиљежени су случајеви заразе и у Лакташима и Шипову. Укупан број позитивних на вирус је 226, а под надзором је више од 13 хиљада лица.
Ален Шеранић, гост Радија Републике Српске - Фото: РТРС
Ален Шеранић, гост Радија Републике СрпскеФото: РТРС

Гостујући у емисији Актуелно Радија Републике Српске министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић истакао је да се кренуло са активним надзором и да се изолују заражени пацијенти. Такође, навео је да окончање кризе и ширења вируса зависи од грађана. Позвао је све да поштују мјере и на тај начин заштите себе и заједницу у којој бораве.

Од појаве вируса у Републици Српској прошло је 25 дана. За разлику од првих дана појаве вируса и пасивног односа, однедавно се примјењује активни епидемиолошки надзор. Епидемиолози и здравствени радници узимају узорке на терену а с тим у вези већи је постотак позитивних на вирус истакао је министар Ален Шеранић. Управо такве особе изолују се из заједнице и смјештају у карантин.

- Тако да је добро када откријемо да је неко позитиван, да би кроз здравствени надзор помогли том лицу али и заједници. Знамо да ће та особа бити збринута на адекватан начин, бити праћена и да неће бити даљи преносник ширења вируса корона - истакао је Шеранић.

С циљем заштите грађана успостављен је и карантин на граници. Грађани који се враћају кући из других земаља, упућују се у карантине у локалним заједницама, из којег излазе након 14 дана, ако резултати буду негативни на вирус. Шеранић истиче да наредне три седмице могу бити кључне, али и наглашава да је тешко правити процјене.

. Ако успијемо да у наредном периоду под контролу, односно надзор, ставимо лица која су позитивна на корона вирус, имаћемо 14 дана период инкубације, па с тим у вези и три седмице за изолацију вируса. Наравно то се може мијењати већ у наредној седмици, зависно од околности у Републици Српској - навео је он.

Шеранић истиче да нико није био спреман за ширење вируса који је у карантин ставио четвртину свјетске популације. Ипак, наглашава да је здравствени систем успјешно одговорио изазову, те додао да се ради на реорганизацији рада болница и домова здравља да би се заштитили здравствени радници али и пацијенти. Министар наглашава да Српска располаже са медицинском опремом и тестовима, али и подсјећа на проблем набавке у свијету.

- Уколико епидемија буде трајала дуже, наравно да ће нам требати додатна средства. Морам рећи да у Влади Републике Српске и у Републичком штабу за ванредне ситуације ради тим који тражи на тржишту доступне ресурсе. Морају се наћи и компатибилни тестови. Има пуно тестова на тржишту али нису компатибилни са апаратима које имамо - нагласио је министар Шеранић за Радио Републике Српске.

Министар поручује да је важно и даље да се грађани придржавају препорука. Излазити из куће само када је неопходно, држати физичку дистанцу и бити одговоран према заједници.

- Мислим да су и грађани прихватили овакав начин дјеловања. Као што они дају подршку нама, дајем и ја подршку грађанима. Дајте да будемо стрпљиви и да кроз разумијевање издржимо заједно. Вјерујем да није лако бити 14 дана у изолацији и треба да помогнемо једни другима, да би што лакше пребродили кризу са што мање посљедица - додао је он.

Министар Шеранић истакао је да постоји оправдана потреба за увођењем ванредног стања, јер би се одлуке доносиле брже и биле би ефикасније, па с тим у вези и одговорило би се на потребе грађана. Рекао је да не постоји разлог за блокаду општина, те демантовао раније објаве у појединим медијима и друштвеним мрежама да се спрема такав сценарио.