latinica  ћирилица
31/03/2020 |  14:04 | Аутор: СРНА

Стопа раста од 2,6 одсто у посљедњем кварталу прошле године

Бруто домаћи производ /БДП/ Републике Српске у посљедњем кварталу прошле године, изражен у текућим цијенама, износио је 2,9 милијарди КМ и имао је стопу раста од 2,6 одсто у односу на исти период 2018. године, подаци су Републичког завода за статистику.
Републички завод за статистику - Фото: РТРС
Републички завод за статистикуФото: РТРС

Бруто додата вриједност у посљедњем кварталу прошле године била је 2,41 милијарду КМ, док је вриједност пореза на производе умањена за субвенције на производе била 491,5 милиона КМ.

Највећи реални раст бруто додате вриједности у посматраном периоду од 7,5 одсто био је области информација и комуникација, затим 6,4 одсто у подручију трговине, саобраћаја и складиштења, дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство, те више од четири одсто у финансијској и дјелатности осигурања.

Реално мања бруто додата вриједност у посматраном периоду од 3,2 одсто била је у области вађења руда и камена, прерађивачкој индустрији, производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији, снабдијевању водом, канализацији, управљању отпадом и дјелатности санације животне средине.