latinica  ћирилица
31/03/2020 |  15:19 ⇒ 16:25 | Аутор: СРНА

Републички штаб: Закључак о обавезном спровођењу мјера до 13. априла

Републички штаб за ванредне ситуације донио је закључак о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване вирусом корона у Републици Српској које подразумијевају забрану јавних окупљања и рада угоститељскх објеката, фитнес центара, базена, велнес и спа центара, дјечијих играоница, приватних стоматолошких амбуланти, физерских и козметичких салона и приређивача игара на срећу од данас до 13. априла.
Сједница Републичког штаба за ванредне ситуације (Фото: facebook.com / VladaRepublikeSrpske) -
Сједница Републичког штаба за ванредне ситуације (Фото: facebook.com / VladaRepublikeSrpske)

Одлуком Штаба у истом периоду је забрањен и рад спортских организација и школа спорта, те тренинзи и организовање такмичења за спортисте свих категорија, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

До 13. априла 2020. године ограничен је рад у периоду од 7.00 до 18.00 часова трговинама на велико, трговинама прехране и робе широке потрошње, трговинама сточне хране, субјектима који производе хљеб, пецива, свјежу тјестенине и колача искључиво за продају њихових производа, те субјектима који врше доставу хране ако су регистровани за обављање те дјелатности.

Уз исто ограничење дозвољен је рад јавним кухињама путем шалтера, односно без услуживања у објектима, те апотекама и пољопривредним апотекама.

У трговачким центрима од 7.00 до 18.00 часова могу радити само трговине прехране, односно робе широке потрошње, апотеке, пољопривредне апотеке, трговине бијелом техником, водоматеријалом и санитаријама, грађевинским материјалом, ауто-дијеловима, дијеловима за пољопривредне машине, електроматеријалом, керамиком и трговине боја и лакова.

Исто ограничење се односи и на дијелове бензинских пумпи и плинских пумпних станица у којима је смјештен продајни објекат, а временско ограничење се не односи на продаја горива и других нафтних деривата, те плина.

Републички штаб за ванредне ситуације је до 13. априла ограничио рад у периоду од 7.00 до 15.00 часова трговинама бијелом техником, водоматеријалом и санитаријама, грађевинским материјалом, ауто-дијеловима, дијеловима за пољопривредне машине, електроматеријалом, керамиком, бојама и лаковима, те тржницама на велико, тржницама на мало и сточним пијацама.

Свим другим трговинама, како је наведено у саопштењу, у потпуности је забрањен рад.

Угоститељи који послују у угоститељском објекту који располаже смјештајом могу без временског ограничења пружати услуге смјештаја, а услуге исхране и пића само гостима којима пружају услугу смјештаја.

- Сви субјекти морају организовати рад уз обавезно предузимање мјера прописаних у упутству Института за јавно здравство Републике Српске за спречавање појаве и ширења Ковид-19 болести на радном мјесту - наведено је у саопштењу.

Штаб је наредио да у свим организационим јединицама републичких органа управе и органа јединица локалне самоуправе и осталих субјеката који врше јавна овлаштења рад буде организован са минималним бројем извршилаца на лицу мјеста, а да остали радници буду упућени на рад од куће.

- На улазу у све службене просторије наведених органа у којима пружају услуге грађанима мора бити ограничен број особа које истовремено могу да уђу и бораве у њима, те онемогућити задржавање и прављења дужих редова у затвореном простору. Потребно је одржавати растојање између грађана у затвореним просторима од најмање једног метра, уз предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене - наведено је у закључку Штаба.

Надзор над спровођењем закључка спроводиће Републичка управа за инспекцијске послове и Комунална полиција.

Републички штаб за варедне ситуације закључио је да јединице локалне самоуправе морају усагласити своје акте са овим закључком, а на располагању им је могућност да у складу са епидемиолошком ситуацијом на својој територији донесу и рестриктивније мјере.

Републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе, те правна лица која врше јавна овлаштења морају, у случају доношења акта или измјена у начину рада, доставити извјештај о томе Стручно-оперативном тиму формираном за потребе Републичког штаба за ванредне ситуације.

Све наредбе Републичког штаба за ванредне ситуације међу којима су и оне о обустављању програма за дјецу у години пред полазак у школу, рада школа, факултета и установа студентског стандарда, ђачких домова и наредби којима је одређена кућна изолација остају у примјени.