latinica  ћирилица
31/03/2020 |  19:35 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Брчко: Рефундација минималне бруто плате

Влада Брчко дистрикта ће исплатити износе за минималне бруто плате за март привредним субјектима, правним лицима и предузетницима којима је забрањен рад због мјера предузетих ради спречавања ширења епидемије вируса корона, одлучено је данас на ванредној телефонској сједници владе.
Влада Брчко дистрикта - Фото: РТРС
Влада Брчко дистриктаФото: РТРС

Градоначелник Брчког Синиша Милић рекао је новинарима да право на ту врсту субвенције имају предузетници, односно правна лица чије је сједиште у Брчко дистрикту и гдје обављају регистровану дјелатност.

- Право на кориштење субвенције за плаћене порезе и доприносе на плате, као и за обрачунате и исплаћене плате за март у износу од 30 одсто имају сва остала предузећа, предузетници и пословне јединице са подручја Брчко дистрикта, осим оних који су овом одлуком изузети, а ријеч је о јавним предузећима, установама, банкама и удружењима - појаснио је Милић.

Он је навео да је дистрикт међу првима у БиХ донио конкретне мјере за помоћ привреди и да они који отпуштају раднике не могу рачунати на ову врсту помоћи Владе.

- Наше су процјене да ће издвајања по овом основу за овај један мјесец износити око шест милиона КМ - рекао је Милић.

Он је додао да ће Влада разматрати и помоћ људима на евиденцији Завода за запошљавање, те да неће бити занемарена ни подршка пољопривреди за коју ће инсистирати промптну исплату подстицаја која, иначе, касни.

- У буџету имамо обезбијеђена средства за једнократну новчану помоћ пензионерима. Она су до сада исплаћивана крајем године. Анимирали смо наше Одјељење за здравство и остале услуге да припрема тај програм да бисмо у овом времену извршили исплату једнократне новчане помоћи, јер смо сигурни да ће она пензионерима више значити данас него у октобру - истакао је Милић.