latinica  ћирилица
31/03/2020 |  21:28 | Аутор: СРНА

Линта подсјетио на "крвави Ускрс" и убиство Рајка Вукадиновића

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта подсјетио је да се на данашњи дан прије 29 година на Плитвичким језерима догодио први оружани сукоб између хрватских специјалаца и припадника милиције САО Крајине, у јавности познат као "крвави Ускрс".
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Он је навео да је у том оружаном сукобу погинуо припадник тадашње милиције САО Крајине Рајко Вукадиновић /32/ који је са својим саборцима бранио подручје Коренице и Плитвичких језера од намјере припадника хрватске специјалне полиције да их заузму и започну убијање и етничко чишћење српског народа са својих вјековних подручја.

- Важно је да не заборавимо чињеницу да је Рајко Вукадиновић био прва жртва агресије усташког режима Фрање Туђмана на Србе у Хрватској који су три мјесеца раније избачени из Устава као конститутивни народ. Због тога је важно да се Србија и крајишки Срби сјете Рајка Вукадиновића и да разним манифестацијама обиљеже годишњицу његове погибије - навео је Линта у саопштењу.

Он је подсјетио да је 31. марта 1991. године Хрватска упутила неколико аутобуса специјалаца с намјером да насилним путем успостави власт у општини Кореница и у националном парку Плитвичка језера.

У саопштењу се наводи да је током наведене агресивне акције хрватска полиција заробила 17 Срба који су мјесецима најбруталније мучени све до њихове размјене у августу те године.

- У питању је један у низу доказа да нова хрватска власт није имала политичку вољу да се успостави дијалог са Србима и истински поштују његова уставна, национална, политичких и културна права већ се одлучила за заоштравање и ратну опцију. То је, између осталог, потврдио први Туђманов министар полиције Јосип Бољковац који је, у својој књизи "Истина мора изаћи ван", рекао да је рат у Хрватској почео нападом на Србе, мислећи на оружане сукобе на Плитвицама 31. марта 1991. и у Борову Селу 2. маја 1991. године - наводи се у саопштењу из Савеза Срба из региона, чији је Линта предсједник.

Он је додао да је Бољковац изнио и доказе да је хрватски полицајац Јосип Јовић убијен са леђа од неког колеге из своје јединице, а не у сукобу са Србима.