latinica  ћирилица
02/04/2020 |  11:34 ⇒ 16:34 | Аутор: РТРС

Ступила на снагу Уредба о прописивању мјере непосредне контроле цијена (ВИДЕО)

У Републици Српској ступила је на снагу Уредба о прописивању мјере непосредне контроле цијена, коју је Влада Републике Српске донијела као привремену мјеру ради спречавања поремећаја на тржишту у вези са снабдијевањем робом, насталих усљед ширења вируса корона у Републици Српској, рекла је министарка трговине и туризма Сузана Гашић.
Сузана Гашић - Фото: РТРС
Сузана ГашићФото: РТРС

- Уредбом је прописано ограничавање маржи свих учесника у ланцу снабдијевања робом или производима тако да не прелазе ниво маржи те робе или тих производа која је евидентирана на дан 5. марта 2020. године. Разлог за прописивање наведене мјере је превенција и сузбијање нереалног утврђивања цијена и евентуалног непоштеног понашања појединих трговаца, са циљем заштите економских интереса грађана и омогућавања уредне снабдјевености тржишта - истакла је она.

Гашићева је навела да је ријеч о уредби која мијења претходну, донесену 18. марта, а којом су биле ограничене цијене производа и робе на тржишту.

Према њеним ријечима, сви трговци који прекрше ову уредбу биће новчано кажњени од 5.000 КМ до 10.000 КМ.

Гашићева је истакла да се ситуација процјењује из дана у дан, те да су се стекли услови да се постојећа уредба измијени на начин да се од данас за робу и производе који су наведени у уредби ограничи проценат марже.

Она је навела да је намјера Владе Српске да становници буду снабдјевени на најбољи могући начин, те да се не ствара паника нити несташица робе и да се у исто вријеме обезбиједи снабдјевеност и доступност свих произода грађанима Републике Српске.

Одговарајући на питање на који начин ће Министарство помоћи радницима у угоститељству и занатским радњама, Гашићева је рекла да Влада улаже све напоре да помогне дјелатностима чији је рад угрожен због кризе узроковане вирусом корона, али да је незахвално сада говорити о процјенама штете.

- Мјере које је Влада већ донијела односе се на све области које су погођене, међу којима су угоститељство и туризам, које су специфичне и највише погођене - рекла је Гашићева.

Она је напоменула да је тешко утицати или присилити послодавце да у овом тренутку продуже уговоре на одређено вријеме, а којима је истекао рок.

- Послодавци који буду отпустили раднике на неодређено вријеме не могу да очекују помоћ од републичких органа у већем обиму - рекла је Гашићева.

Када је ријеч о најављеној помоћи Владе радницима који нису радили у марту, Гашићева је навела да то подразумијева да ће Влада настојати да на себе преузме плађање пореза и доприноса, али да су послодавци у сваком случају дужни да испоштују своје обавезе према уговору који имају са радницима.

- Очекује се да испуне тај минимум својих обавеза како би могли очекивати помоћ од Републике Српске - рекла је Гашићева.