latinica  ћирилица
02/04/2020 |  13:33 | Аутор: СРНА

Уредбом прописане мјере ради спречавања поремећаја на тржишту

Уредбом Владе Републике Српске о непосредној контроли цијена на територији Српске прописане су мјере ради спречавања поремећаја на тржишту или отклањања штетних посљедица у вези са снабдијевањем робом, насталих усљед ширења вируса корона, а сви који је прекрше биће кажњени од 5.000 до 10.000 КМ.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Прописано је ограничење маржи свих учесника у ланцу снабдијевања робом или производима тако да не прелазе ниво на дан 5. марта, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Ограничење маржи примјењује се на све врсте брашна, хљеба, пецива и других пекарских производа од брашна и житарица, млијеко и млијечне производе, јаја и производе од јаја, шећер, чај, зачине, со за људску исхрану, рижу, тјестенине, све врсте свјежег меса и месних прерађевина, рибе и прерађевине од рибе, те месне и робље конзерве.

Ово ограничење биће примијењено и на воду за пиће, воће и поврће, све врсте негазираних сокова, сирће, јестиво уље, свињску маст, маслац, масло и маргарин, формуле за дојенчад и формуле након дојења, прерађену храна на бази житарица и дјечију храна за дојенчад и малу дјецу, додатке исхрани, храну за посебне медицинске потребе, храна погодна за лица нетолерантна на глутен.

Обухваћене су и пелене за једнократну употребу за дјецу и одрасле, хигијенски улошци, детерџент за веш, детерџент за суђе, сапун, средства за дезинфекцију воде, простора и руку /укључујући концентровани алкохол/, средства за одржавање хигијене предмета и простора, тоалетни папир и паста за зубе.

Уредбом у вези са ограничењем маржи обухваћени су и заштитни комбинезони и друга заштитна и медицинска одјећа и обућа, заштитне наочаре и визири, заштитне рукавице, заштитне навлаке за ципеле, заштитне маске – хируршке, пластичне маске са текстилним филтером, папирне маске, заштитне маске за лице ФФП2 и ФФП3.

Ограничење маржи односи се и на постељину и остали веш за здравствени систем, варикину и остала дезинфекциона средства, асепсол, медицински алкохол, све врсте сјеменског и садног материјала, средства за заштиту здравља биљака, сточну храну и компоненте за сточну храну и вјештачко ђубриво.

Инспекцијски надзор над примјеном одредаба ове уредбе вршиће Републичка управа за инспекцијске послове посредством републичког тржишног инспектора и тржишног инспектора у јединицама локалне самоуправе у складу са овлашћењима прописаним законом и прописом којим се уређује инспекцијски надзор.

Ступањем на снагу ове уредбе престаје да важи уредба о враћању цијена на
претходни ниво.