latinica  ћирилица
02/04/2020 |  11:39 | Аутор: СРНА

Биће отказани "Ћевап фест", "Козара етно" и "Љето на Врбасу"

На подручју Бањалуке биће отказане манифестације "Ћевап фест", планирана за мај, те "Козара етно" и "Љето на Врбасу", планиране за јул, а које Туристичка организација града Бањалука организује сваке године, саопштено је из ове организације.
Ћевап фест - Фото: РТРС
Ћевап фестФото: РТРС

- С обзиром на то да је већ требало да приступимо реализацији и организацији манифестација, а у граду Бањалука је ванредна ситуација, одржавање догађаја у овим терминима је, за сада, немогуће - како из епидемиолошко-безбједносног, тако и финансијског разлога - наводе из бањалучке Туристичке организације.

Из ове организације су оцијенили да ће обим штете за туризам у граду бити огроман, будући да у Бањалуци од 16. марта не раде смјештајно-угоститељски капацитети, сторниране су авио-линије, као и друмски саобраћај, те затворени гранични прелази.

Туристичка организација града Бањалука туристичке активности, укључујући организацију фестивала и манифестација, те суорганзације различитих догађаја, финансира из прихода остварених уплатом боравишне таксе које уплаћују хотелијери, те власници смјештајних капацитета.

- Сви смјештајни капацитети у Бањалуци празни су од половине марта и крај кризе, узроковане вирусом корона, још се не назире. Реално је очекивати да нећемо имати приходе боравишне таксе за март, април, мај, гдје смо очекивали готово 80.000 КМ прихода - наводе из бањалучке Туристичке организације.

С обзиром на ситуацију, из ове организације истичу да је, за сада, евидентан тромјесечни губитак који ће, по свему судећи, имати и продужено негативно дејство.

Из бањалучке Туристичке организације оставили су отворено питање реализације Међународне конференције туризма 2020, коју организује градско Одјељење за културу, туризам и социјалну политику у сарадњи са овом организацијом.

Према ранијем договору, конференција је планирана за другу половину септембра.