latinica  ћирилица
02/04/2020 |  17:04 | Аутор: СРНА

Градња нових погона Целпака у току упркос епидемиолошкој ситуацији

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић посјетио је данас индустријску зону "Целпак" гдје се граде нова производна постројења и радови одвијају уз мања кашњења у односу на планове, али их епидемиолошка ситуација није обуставила.
Приједор - Целпак - Фото: РТРС
Приједор - ЦелпакФото: РТРС

- Многе фирме остају без међународних уговора и морамо хитно, и локална заједница и Влада Републике Српске, размишљати како да дијелове буџета усмјеримо у помоћ предузећима да радници не остану без посла и да остану у фирмама јер ће се тако лакше наставити радити када престане епидемија - рекао је Ђаковић новинарима у Приједору.

Он је навео да је Привредној комори Републике Српске послао приједлоге мјера Градске управе, будући да Привредна комора преговара са Владом Српске, и изразио наду да ће одговарајуће мјере што прије бити донесене.

- Ослободити привреднике обавеза док криза траје, а оно што уложе буџети у подршку привредницима процијенити да, након двије-три године грејс периода, привреда почне враћати уложено. То су моја размишљања и поздрављам активности у овој индустријској зони које ће почети у наредном периоду - рекао је Ђаковић.

Директор фирме "Раундлајнер БиХ" Осман Џамастагић рекао је да овај њемачки инвеститор гради производну халу од 1.200 метара квадратних за око 15 радника у којој би у јуну требало да почне производња специјалних пластичних врећа за индустријску производњу.

- Њемачки инвеститор планирао је четири хале у Приједору, а ово је прва и вриједност ове инвестиције већа је од милион КМ - навео је Џамастагић.

Младен Унијат, власник фирме "Унијат-М" која гради фабрике за "Раундлајнер", рекао је да је хала у завршној фази конструкције, да би требало да буде окончана крајем маја и да је било застоја од десетак дана због потешкоћа и застоја у набавци материјала.

Власник фирме "ЦНЦ пауер" Сабахудин Исламоски рекао је да је изградња пословне хале од 800 метара квадратних тренутно у застоју, да неће бити отпуштања радника док год има новца у буџету фирме и да је план да се инвестира у ЦНЦ машине за машинску обраду метала и израду инокс елемената и конструкција.

"Имамо осам радника, имамо и спољне сараднике, а у наредне двије године планирамо запослити двадесетак људи", додао је Исламоски.

Технички директор фирме "Една металворкинг" Миленко Кондић рекао је да је више од 90 одсто посла завршено на изградњи нове производне хале у овој индустријској зони, а да је преостало да се ураде прикључци за канализацију, струју и воду за шта се такође очекује помоћ Градске управе.

- Фирма послује редукованим темпом. У наредном периоду нећемо отпуштати раднике. Испуњавамо захтјеве купаца, иде извоз, што је најбитније, и плате се неће мијењати - навео је Кондић.

Он је додао да фирма сада послује у инкубатору у Паланчишту, а да се у нову халу планира преселити за два мјесеца гдје ће се проширити сфера и капацитет пословања и број радника повећати на 50. "Една металворкинг" производи челичне елементе за гријање и врши машинску обраду челичних елемената.