latinica  ћирилица
03/04/2020 |  09:21 | Аутор: СРНА

Обезбијеђен већи број мјера за производњу

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је у оквиру мјера које имају за циљ подстицање текуће пољопривредне производње, те достизања већег степена снабдјевености домаћег тржишта и прехрамбене индустрије обезбиједило 75 милиона КМ за финансирање текуће производње и капиталних инвестиција у пољопривреди.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

Обезбијеђена су додатна средства за подршку сјетви индустријских култура, меркантилне соје, сунцокрета и уљане репице у износу од 200 КМ по хектару, као и додатна средства за заснивање органске производње у износу 600 КМ по хектару и 600 КМ по условном грлу, наводи се у Информацији о заснивању новог производног циклуса у пољопривреди за ову годину.

За прољетне и јесење радове у овој години обезбијеђен је регрес за дизел гориво у количини од 100 литара, односно 60 КМ по хектару обрадиве површине у укупном износу од 5,5 милиона КМ.

Обезбијеђено је 30 одсто фиксног поврата средстава, односно 40 одсто за газдинства изнад 600 метара надморске висине, на инвестиције у пољопривредну механизацију, опрему у сточарству, инвестиције у биљној производњи и наводњавању, те преради пољопривредних производа.

У оквиру тих мјера омогућено је право на подстицајна средства за регресирани дизел, премију за производњу меркантилне пшенице и премију за млијеко, укључујући газдинства која нису извршила пријаву доприноса за прошлу годину.

Такође је омогућено и право на подстицајна средства за 5.373 корисника који су се налазили у евиденцији дужника код Министарства, а по основу кредита из 1998. и 2000. године.

Обезбијеђено је регресирање свих сјемена домаћих произвођача у износу од 50 одсто малорподајне цијене, а с циљем омасовљења сјетве кроз већу доступност јефтинијег сјемена домаћих произвођача у оквиру чега су обезбијеђени сјетвени пакети за мала породична пољопривредна газдинства за заснивање пољопривредне производње у укупној вриједности од 2,5 милиона КМ.

Такође су и обезбијеђени интервентни увоз компоненти за сточну храну /соја за осигурање исхране сточног фонда, у првом реду перади/, као и подршка домаћим прерађивачима у прехрамбеној индустрији за откуп домаћих пољопривредних производа.

С циљем подршке увезивању примарне производње и прехрамбене индустрије, као и инвестирање у проширење производних капацитета обезбијеђена су намјенска средства Инвестиционо-развојне банке за уговарање, производњу и откуп домаћих пољопривредних производа од укупно 60 милиона КМ, кредитна средства Партнер фонда – револвинг фонд Министарства у износу од седам милиона КМ, док је из средстава међународних пројеката у пољопривреди обезбијеђено 31,5 милиона КМ подршке.

У информацији се наводи и да је обезбијеђена рекордна исплата свих обавеза по основу подстицаја из 2019. године, а већ је исплаћено 9,5 милиона КМ из аграрног буџета за ову годину.

Информацију о заснивању новог производног циклуса у пољопривреди за ову годину усвојила је Влада Српске на јучерашњој сједници.

Ресорни министар Борис Пашалић изјавио је јуче да је очекивана вриједност пољопривредне производње процијењена на 1.763.184.006 КМ, а да је заједно са прехрамбеном индустријом укупна излазна вриједност сектора пољопривреде и производње хране 2.722.216.783 КМ.