latinica  ћирилица
03/04/2020 |  16:12 ⇒ 16:20 | Аутор: СРНА

ЦБ БиХ: Конвертибилна марка стабилна и ужива повјерење

Централна банка БиХ саопштила је да је конвертибилна марка стабилна и да ужива потпуно повјерење, чиме Банка најбоље доприноси стабилности банкарског и финансијског система, макроекономској стабилности и очувању претпоставки за економски опоравак.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

- Централна банка је фокусирана на своју кључну улогу, а то је очување монетарне стабилности, те доприноси финансијској стабилности у турбулентним околностима изазваним пандемијом. Стога нам је од изузетне важности адекватно управљање девизним резервама Банке, с акцентом на сигурности улагања, због очувања аранжмана валутног одбора - истиче се у саопштењу.

Из Централне банке наводе да би учестали јавни позиви за кориштење девизних резерви ради директног финансирања буџета и привреде у БиХ могли довести до много веће и трајније кризе, јер поремећаји на малом девизном тржишту могу преко ноћи израсти у велику кризу.

У саопштењу се истиче да би напуштање или нарушавање валутног одбора имало катастрофалне посљедице по финансијску и економску стабилност и перспективе развоја БиХ, а пала би вриједност домаће валуте, дошло би до додатног осиромашења људи, раширио би се осјећај несигурности.

Из Централне банке наводе да институције БиХ, у оквиру својих мандата, настоје обезбиједити повољне финансијске аранжмане у оквиру којих би се мобилизовала домаћа и међународна банкарска средства којих на тржишту има у великим износима.

- Вишак резерви на рачуну код Централне банке који је на располагању банкама био крајем марта износи 2,45 милијарди КМ. Сви заједно дужни смо чувати вриједност и ликвидност средстава које су наши грађани и привреда повјерили банкарском систему. Расположивост и вриједност тих средстава услов су нашег опстанка - истичу из Централне банке.

У саопштењу се наглашава да највише што Централна банка у таквим условима може учинити, у оквиру свог мандата, јесте размотрити смањење стопе обавезне резерве, ако се вишак резерви банака покаже недовољним за финансирање јавних програма.

- Ако се појави таква ситуација, будите сигурни да ћемо то и учинити - наводе из ове банке.

Из Централне банке подсјећају да Банка редовно снабдијева комерцијалне банке готовим новцем, у складу са захтјевима, те додају да готовог новца има довољно у оптицају, у шта су се увјерили и грађани, као и да је евидентно да грађани користе и друге видове плаћања.

- У овим ванредним околностима, приоритети су нам обезбиједити потпуно несметано функционисање међубанкарских поравнања у платном систему. Централна банка у складу са Законом пружа услуге банкарског и фискалног агента, те у складу с тим, по налогу својих депонената, а у складу са закљученим уговорима, обавља и послове иностраног и домаћег платног промета - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да Централна банка ради у стандардном радном времену за ове врсте послова и у потпуности је усклађена са радом кореспондентних иностраних банака и платних система, те додаје да је Банка увијек све запримљене налоге депонената реализовала у за то предвиђеном року.

- Централна банка своју активу наставља улагати само у најквалитетније хартије од вриједности земаља чланица Европске монетарне уније и депозите најквалитетнијих банака. Разлог томе је што су та средства гаранција система валутног одбора. Стога свако када год пожели може своје КМ замијенити за евре и ми му то гарантујемо - наглашавају из Банке.

Да би то могла гарантовати, наводи се у саопштењу, Банка мора бити сигурна да ће моћи повући своја средства /улагања/ у потпуности /солвентност/ и на вријеме /ликвидност/ када јој затребају, односно када грађани то желе, што је темељ на којем почива валутни одбор, али и стабилност цијелог финансијског система у БиХ више од 20 година.

- Уколико би се улагања Централне банке вршила у хартије од вриједности нижег квалитета, не само да је то противно прописима, већ би то значајно смањило вјеродостојност цијелог система - наглашава се у саопштењу.

Из Централне банке додају да ће ова финансијска институција извршити свој мандат, те да никада неће одступити од принципа очувања довољних девизних резерви које гарантују монетарну стабилност у БиХ.