latinica  ћирилица
09/04/2020 |  10:15 | Аутор: СРНА

Беванда: И у ванредној ситуацији поштовати Устав и закон

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда рекао је да се све активности морају прилагодити актуелном тренутку и борби против вируса корона, те нагласио да не значи да у вријеме ванредне ситуација не треба поштовати Устав и закон.
Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Вјекослав БевандаФото: СРНА

Беванда је изразио очекивање и да ће буџет заједничких институција БиХ бити усвојен до 1. јула, до када важи одлука о привременом финансирању.

Према његовим ријечима, у министарству на чијем је челу већ се раде корекције буџета за ову годину након што је то захтијевало Предсједништво БиХ.

Беванда је напоменуо да ће, према извјештајима са сједнице Предсједништва БиХ, Нацрт буџета бити враћен Савјету министара на дораду.

- Закључак Предсједништва БиХ обавезује нас да буџет прилагодимо и предвидимо уштеде на расходовној страни како би оне биле усмјерене у економски опоравак након лоших посљедица изазваних епидемијом. Тачно је да су министри из Републике Српске били против неких дијелова буџета које смо доставили из Министарства финансија и трезора. Само желим да останем у оквирима законских прописа који регулишу ову област - рекао је Беванда за Независне новине.

Он је додао да је Фискални савјет кључан за доношење буџета и да је он одлучио гласовима свих да се буџет повећа за 30 милиона КМ. "Када кажем да то није неки велики износ, у јавности то звучи страшно и бахато, али на буџет од скоро милијарду и није, јер је много захтјева", навео је Беванда.

Када је ријеч о најави предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије да ће из Нацрта буџета бити избачене ставке попут куповине аутомобила, зграда и другог, Беванда је рекао да је буџет жива материја све док не оде на објављивање у "Службеном гласнику БиХ" након усвајања у Парламентарној скупштини БиХ.

Он је истакао да има довољно времена да свако предложи што мисли да је добро, а Министарство финансија и трезора је ту да те жеље одржи у Глобалном фискалном оквиру који је усвојио Фискални савјет.

- Ми смо ту да те захтјеве уклопимо у расходе и урадимо све што је уско стручно. Зато смо ми често против, а често смо и дежурни кривци. Како год, све што буде кориговано у буџету ми ћемо реализовати и спровести у дјело. На све ће утицати нова ситуација због епидемије. Много више надлежности је на нижим нивоима власти и не можемо улазити у туђи посао - рекао је Беванда.

Он је додао да су возила, зграде и остало сада у другом плану, али да, исто тако, живот није стао. "Рачунамо да ће се ускоро наставити и институције морају остати стабилне. Све што буде реално, задржаћемо, што не буде, неће бити у буџету", нагласио је Беванда.

Коментаришући приједлог предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Дениса Звиздића да се плаћање ПДВ-а помјери на 31. у мјесецу, Беванда је оцијенио да би то имало тренутни ефекат на неликвидност свих нивоа власти, а да не би имало никакав ефекат на помоћ привреди.

Говорећи о најављеној финансијској помоћи ММФ-а Беванда је рекао да не зна како ће одлучити Одбор ММФ-а, али да ће он у оквиру Фискалног савјета имати став да се мора договорити и расподјела која ће пружити помоћ свим нивоима власти јер је, како је нагласио, вирус корона пошаст која је ушла у све општине и нико не може имати неке приоритете.

- Није ово аранжман који са ММФ-ом имамо у редовним околностима, ово је хитна помоћ, а она је потребна свима и сваком кантону у ФБиХ и свакој општини у Републици Српској, гдје је ипак лакше, јер је централизован систем и одлуке се другачије доносе - рекао је Баванда.

Он је истакао да ће све бити договорено у Фискалном савјету чим се чује одговор Одбора ММФ-а.

- Што се тиче осталих институција, у току су договори за одгоду плаћања рата кредита с Европском банком за обнову и развој, Европском инвестиционом банком и другим кредиторима. Ту је пројект Свјетске банке у вриједности 35,6 милиона долара намијењених за помоћ у борби против вируса корона - рекао је Беванда.