latinica  ћирилица
16/04/2020 |  16:42 ⇒ 17/04/2020 | 07:35 | Аутор: РТРС

Додик: Мађарска примјер како се дјелује у вријеме пандемије (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су посјета мађарског министра иностраних послова Петера Сијарта Републици Српској и медицинска помоћ која је данас допремљена у Бањалуку, веома значајни јер представљају потврду добрих односа Српске и Мађарске.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Данас је важан дан за Републику Српску. Сијарто је важан гост који је донио вриједну помоћ која представља израз дубоког пријатељства Српске и Мађарске - истакао је Додик након састанка званичника Српске са мађарским министром.

Додик је поручио да је Мађарска примјер земље која је у ситуацији панедмија вируса корона учинила све да заштити свој народ и економију.

Он је захвалио Сијарту и премијеру Мађарске Виктору Орбану за помоћ и подршку, истакавши да је Орбан велики лидер који који успјешно води своју државу.

Додик је истакао да Српској као примјер може да послужи Орбаново вођство када је ријеч о демографској политици или мигрантској кризи.

- Мађарска је прва у Европи учинила оно што је морала и након тога су је сви слиједили, односећи се према мигрантима готово идентично. То говори да је Орбан имао визију и зна на који начин треба да заштити своју државу и народ - рекао је Додик.

Он је истакао да нема отворених питања са Мађарском.

- Нама је потребна додатна сарадња и она ће се огледати у низу пројеката. Један од пројеката који је важан је Коридор 5Ц који ће нас повезати са Мађарском, а његов дио пролази и кроз Републику Српску - навео је Додик.

Према његовим ријечима, Мађарска помаже Српској и БиХ да боље разумије европски пут и оно што мора да чини.

- Захвалан сам Мађарској за ангажман њихових стручњака који су већ неко вријеме у Српској и БиХ и помажу нам у вези са тим питањима - рекао је Додик.

Он је оцијенио да се свијет налази у времену у којем сви имају једног непријатеља, а да Мађарска може бити примјер државе која је учинила све да заштити свој народ и економију.

- Епидемија ће проћи, а данашњи састанак само може да послужи као добра основа да развијемо нашу сарадњу у свим другим областима. Код нас у народу постоји изрека: "У добру је лако добар бити, на муци се познају јунаци". Наш јунак је министар, његов приједсједник и мађарска држава - поручио је Додик.

Фото: РТРС

Подсјећамо, у Бањалуци је данас одржан састанак предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, премијера Радована Вишковића и српског члана Предсједништва БиХ са мађарским министром иностраних послова.

Фото: РТРС

Повезане вијести:

Сијарто у Бањалуци: Српска увијек може да рачуна на Мађарску

Стигла помоћ из Мађарске