latinica  ћирилица
19/04/2020 |  19:35 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Православни вјерници прославили највећи хришћански празник Васкрс

Православни вјерници данас прослављају Празник над празницима – Васкрсење Христово.

Овогодишње празновање Васкрса протиче у несвакидашњој атмосфери. У храмовима су епископи служили Свете Литургије, а вјерници су овај највећи хришћански празник прославили у породичним домовима. Васкрсење Христово представља тријумф живота над смрћу.

Поноћну литургију у крипти храма Светог Саве у Београду служио је патријарх српски Иринеј. Христово Васкрсење је темељ наше вјере, истакао је патријарх у Васкршњој бесједи.

- Ако Христос не васкрсе, онда је празна наша проповед, а празна је и ваша вера. А да је Христос васкрсао, браћо и сестре, имамо толико доказа од самих светих апостола, који су се удостојили да Га својим телесним очима виде, Васкрслога и Прослављенога - рекао је патријарх српски Иринеј.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је Свету архијерејску литургију у манастиру Острог, а празнично је било и у Хрватској, као и на Космету. Епископ рашко-призренски Теодосије служио је у манастиру Грачаници, а митрополит загребачко-љубљански Порфирије у капели Светог Саве у Загребу.

- Христос нам дарова живот, а данас је наш живот добио смисао. Данас ми знамо да нисмо створени за смрт - истакао је митрополит загребачко-љубљански Порфорије.

Митрополит дабробосански Хризостом Свету архијерејску литургију служио је у сарајевском Саборном храму.

- Поздрављам и све оне који нису данас са нама, који су у својим домовима. Молимо се Господу за све њих, за читав свијет, да Господ учини Своју Милост - поручио је митрополит дабробосански Хризостом.

Eпископ зворничко-тузлански Фотије служио је у Саборном храму Пресвете Богородице у Бијељини.

- Ако Бог да, сљедеће године, сљедеће године бићемо заједно и славићемо како смо и до сада славили, а ове године славимо распети у распећу - навео је епископ Фотије.

Епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије служио је у манастиру Рмањ, а епископ бањалучки Јефрем служио је у поноћ Васкршњу литургију у Цркви Свете Тројице у Бањалуци. Свечано је било и у Херцеговини.

Богослужењима у Републици Српској нису присуствовали вјерници ради спречавања ширења вируса корона.

Иако је празник Васкрсења Христовог , улице свих градова у Српској данас су пусте. По благослову патрријарха српског Иринеја, епископи и свештенство служили су Свете Литургије у парохијским и манастирским храмовима, а православни вјерници празновање овог највећег хришћанског празника наставили су у својим домовима.

Прама вијековној традицији, празновање Васкрсења Христовог траје три дана.