latinica  ћирилица
20/04/2020 |  14:49 ⇒ 18:28 | Аутор: СРНА

Броћета: Мигрантски центар у Липи порука да Срби нису добродошли

Изградња мигрантског центра у српском селу Липа код Бихаћ порука је да Срби нису добродошли у Федерацији БиХ /ФБиХ/, каже делегат из реда Срба у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета.
Горан Броћета - Фото: РТРС
Горан БроћетаФото: РТРС

- Чињеница да су власти ФБиХ у веома кратком року успјеле направити, слободно могу рећи, урбано насеље за смјештај миграната у српском селу Липа јасан је показатељ да су ефикасне једино када је ријеч о узурпацији и уништавању српске имовине у ФБиХ", изјавио је Броћета Срни.

Он је указао да, са друге стране, на дневни ред никада неће доћи низ проблема са којима се суочавају српски повратници широм Федерације БиХ.

- Како га назваше прихватни центар је до сада најхуманије уточиште за мигранте, па са правом можемо сумњати да је то можда и трајно рјешење. Како год било, пријератним становницима је послата јасна порука да ту више немају шта да траже, а и нама осталима да се запитамо шта нас чека сутра и да ли ће можда Дрвар, Грахово или Гламоч бити нове локације за смјештај миграната да би коначно била разбијена и најхомогенија српска територија у ФБиХ - наглашава Броћета.

Он је осудио изградњу мигрантског центра у српском селу Липа.

- То им не бисмо дозволили да нису подмукло, далеко од очију јавности искористили тренутну ситуацију у Би - додао је Броћета.

Из Међународне организације за миграције данас је саопштено да је камп Липа код Бихаћа спреман за шаторски прихват до 1.000 миграната и избјеглица.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ поручио је раније да је недопустиво да на подручју српског села Липа, које је окружено селима у којима живе Срби, буде формиран мигрантски центар.