latinica  ћирилица
20/04/2020 |  18:51 ⇒ 18:52 | Аутор: СРНА

Три фонда ће омогућити опоравак привреде након епидемије

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће три фонда, у којима ће бити укупно око 500 милиона КМ, помоћи опоравак послије епидемије вируса корона са посебним акцентом на подршку привреди, да би она поново почела са радом пуним капацитетом.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

- Уколико до краја маја буде завршена епидемија и вратимо се пословним активностима, сматрамо да ће то бити довољно да буде саниран знатан дио губитака привреде и помогне јој да крене са радом - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, мјере су договаране са послодавцима јер у нови почетак желе да уђу са оптимизмом и вјером у успјех.

- Гарантни фонд у којем ће бити 100 милиона КМ гарантоваће онима који нису могли радити до 50 одсто износа кредита да би почели са радом како би им банка лакше дала новац. У тај сектор ћемо на тај начин привући између 200 милиона и 250 милиона, што ће му омогућити да настави да ради - рекао је Додик за АТВ.

Он је додао да ће путем фонда за помоћ локалним заједницама и њиховим комуналним предузећима бити обезбијеђено 50 милиона КМ јер не смије бити изгубљена та функција на локалном нивоу.

- Најважнији је компензациони из којег ћемо компензирати дио губитака привреде и комплетне трошкове здравства, а биће обезбијеђен и дио подстицаја за предузећа која су изгубила иностране партнере - нагласио је Додик, наводећи да ће у њему бити 300 милиона КМ за интервенције у привреди и 100 милиона КМ за здравство.

Додик је подсјетио да су радницима у областима које не раде због одлука Владе, као што су угоститељство, трговина или транспорт за март из републичког буџета уплаћени доприноси, а да ће им за април исплатити плату у износу од 520 КМ и доприносе.

- Тиме ћемо допринијети очувању јавних фондова. У априлу ће бити обухваћено 66.000 радника, а када томе додамо здравствене раднике и остале који ће добити једнократну помоћ то је око 90.000 људи који ће директно добити подршку из буџета Српске. Имамо око 260.000 запослених, а око 90.000 ће на тај начин бити сервисирано. То је озбиљан напор за буџет, али смо сматрали да је то неопходно - каже Додик.

Он је захвалио послодавцима који нису отпуштали раднике.

- Подаци показују да је отпуштено око 800 радника, а од тога је око 500 који су били запослени на одређено. Са друге стране, запослено је 500 до 600 радника тако да са отпуштањем запослених немамо проблем. У ФБиХ је отпуштено око 20.000 људи - рекао је Додик.

Прије епидемије, подсјетио је он, у Српској је постојала прича о одласку радне снаге.

- Било би катастрофално када би послодавци морали да дају отказе радницима зато што не могу да одрже запосленост. Због тога смо их од почетка молили да не дају отказе људима како бисмо очували синергију предузећа и радника и рекли да ћемо им помоћи - навео је Додик.

Према његовим ријечима, велике инвестиције неће бити обустављене јер је без јавне потрошње и инвестиција немогуће вратити живот у нормалне токове.

- Комбиновањем мјера које смо предузели на почетку кризе и ових које ћемо предузети обезбиједили смо сигурност. Српска није у кризи и она показује способност и флексибилност. Она има ниску стопу задужености, али о томе нико не прича. Прије неколико година нисмо могли да живимо од опозиције због тога, али се показало да није тачно да смо презадужени. Штета од епидемије за економију је много већа него што је да узмемо нови кредит за санацију те штете. То је одговорност, а не авантуризам - каже Додик.

Он је додао да је и медицински сектор спремно дочекао кризу, наводећи да је реконструисан Универзитетски клинички центар у Бањалуци што је коштало 200 милиона КМ.

- Изграђене су болнице у Бијељини, Источном Сарајеву и Невесињу, почела је изградња болнице у Добоју, а дограђујемо болницу у Зворнику. Ниједан човјек није умро зато што је неорганизован медицински сектор, него зато што није могао да издржи налет вируса. Постоје плаћеници у политичкој и медијској сфери, те невладине организације који шире лажи и остварују циљеве странаца - каже Додик.

Он је закључио да Српска има и способне медицинске раднике, који су се показали као стручни, хумани, солидарни и одговорни.