latinica  ћирилица
21/04/2020 |  21:11 ⇒ 22/04/2020 | 09:19 | Аутор: СРНА

Обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина 26. априла у Доњој Градини

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће обиљежавање Дана сјећање на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини бити одржано 26. априла.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је најавила да ће овај датум бити обиљежен на сасвим другачији начин него што је то било до сада због пандемије вируса корона.

- На то нас је натјерала пандемија. Подразумијеваће да се положе вијенци, да дођу званичници као што су то радили сваке године, а масовнијих окупљања неће бити.Ми ћемо свакако пуну пажњу посветити том дану и свему ономе што он значи у нашој историји. Пренијећемо све важне поруке, али неће бити свих елемената уобичајеног протокола с обзиром на новонасталу ситуацију - појаснила је Цвијановићева за Спутњик.

На питање да прокоментарише недавну изјаву начелника општине Дрвар Душице Рунић да изградња мигрантског центра код Бихаћа представља нови ударац на српски народ у Федерацији БиХ, Цвијановићева је рекла да се слаже са том констатацијом.

- Када вам треба одређена подршка за Србе повратнике у Федерацију онда прођу године, па и деценије прије него што се почне било шта радити, или пак све остане нетакнуто. Колико су се борили повратници да обезбиједе минималне услове за живот почевши од комуналних услова, а да не говорим о томе колико су незаступљени у политичкој сфери или у оквиру запошљавања у јавном сектору. А онда преко ноћи, у вријеме овакве пандемије, када је сва пажња усмјерена у неку другу страну, могуће је да се смјесте сви мигранти и то у близини српских насеља - нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су власти Републике Српске реаговале на планове те врсте мјесецима уназад.

- Ја подржавам наше људе који су повратници и који су остали да живе у федерацији у тим мјестима који су по правилу предоминантно српска мјеста, сматрам да су они са пуним правом реаговали и раније када су изражавали своја неслагања, а поготову сад када се нешто тако реализује - рекла је предсједница Српске.