latinica  ћирилица
25/04/2020 |  20:00 ⇒ 26/04/2020 | 09:03 | Аутор: РТРС

СДА се противи Радончићевом стратешком рјешавању проблема миграната (ВИДЕО)

Није само либерализација превентивних мјера против пандемије вируса корона поларизовала Федерацију БиХ, већ и најава министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића о добровољној депортацији и протјеривању илегалних економских миграната из БиХ у земље поријекла и ускраћивању добродошлице амбасадорима оних земаља, попут Пакистана, који у том процесу одбију сарадњу.

Радончићевом стратешком рјешавању проблема миграната у БиХ бурно су се супротставили званичници из СДА, па је, по свему судећи, прича о депортацији завршена и прије него што је почела.

"Дуго" је и трајало – ни 24 часа! Јавност у БиХ још није стигла ни да повјерује да ће се, након петогодишње потпуне апстиненције, неко у Сарајеву, у овом случају Фахрудин Радончић, озбиљно и професионално позабавити растућим проблемом илегалних економских миграната, а из Сарајева је услиједила рафална пропагандно-политичка паљба!



Таргетиран је иницијатор. И док је пропагандна машинерија, у покушају да банализује Радончићев јасан искорак из сарајевске политике добродошлице "илегалцима", "забринуто" питала како мисли да спроведе депортацију у вријеме рестриктивних пандемијских мјера, баш као да је најављен једнодневни, а не дуготрајан процес, или му жестоко замјерала што се дотакао безбједносног ризика који, гле чуда, неидентификоване придошлице собом носе, званичници СДА стали су у непробојну заштиту некооперативног пакистанског дипломате.

- Ми смо пакистанског амбасадора молили као и друге, да када неко уђе у мигрантски центар наша службе узме отисак прста. Пакистански амбасадор није хтио да прихвати да се на бази тих података и фотографија из Пакистана нама врати идентитет тих људи. Ја могу само да вам кажем да смо ми открили двојицу терориста на бази отисака прстију. Отисци те двојице илегалних економских миграната нађени су на оружју и сандуцима оружја у једној трећој земљи гдје су се прирпемали терористички акти - изјавио је Радончић.

Узалуд! Пресједајући са једне на другу софу, од кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића па до офиса министарке спољних послова у Савјету министара Бисере Турковић, "забринути" амбасадор Исламске Републике Пакистан Мухамед Кхалид Рао на Радончића се пожалио, а домаћини га гласно "утјешили"! Са вишеслојном маском Џаферовић је на Фејсбуку објавио како једино "фаворизује" Устав, законе, интересе БиХ и њених грађана! Ипак:

- Нико нема и неће имати моју подршку у вријеђању и пријетњама протјеривањем амбасадора акредитованих у БиХ, а нарочито амбасадора земаља које су много пута показале да су истински пријатељи БиХ и њених грађана - написао је Џаферовић на Фејсбуку.

Као и ратни зенички безбједњак Џаферовић, на "пријатељство" се позвала и ратна амбасадорка БиХ Бисера Турковић. За њено име везује се, између осталог и долазак муџахедина у БиХ, па ваљда најбоље "зна" како је пакистанска Влада сарајевској "поклонила" најмање 20 милиона долара за куповину оружја, и то у вријеме ембарга Уједињених нација. И како су пакистански "ратници", па и у униформама међународних "мировњака" ратовали заједно са тзв. Армијом БиХ, оснивали кампове по зеничкој и регији средње Босне. Или шта је све по Босни чинила пакистанска тајна служба ИСИ.

Но на Радончићев одговор, нису дуго чекали – уз подсјећање да 3.000 само пакистанских илегалних економских миграната регистрованих у прихватним центрима и додатно оних скривених по напуштеним објектима одбијају да бх. безбједносним службама предају идентификационе документе.

- Имамо сад ситуацију да су два висока дужносника довела Министарство безбједности у ситуацију да сваку помоћ коју за проблем илегалних економских мигранта и оно што они раде домаћем становништву не треба више да се обраћају Министарству сигурности и мени, него треба да иду на адресу господе Џаферовића, Турковићеве и странке која проводи ту политику - поручио је Радончић.

Хоће ли им врата у Мехмеда Спахе на броју 14 широм отворити!? Или ће придошлице и даље проваљивати у приватне објекте по Унско-санском, Тузланском или Сарајевском кантону и узурпирати насеља из којих су у рату Срби протјерани!?

И још већи проблем!? Док је пред блиндираним европским вратима застало око 9.000 сумњивих илегалних миграната, пред "расклиманим" бх. вратима, на либералније пандемијске мјере чека још најмање толико. У Грчкој више од 100.000 – међу њима и инфицирани вирусом корона!

- Министар Радончић одлучио је да почисти своје двориште, односно сектор безбједности на начин који је једино могућ и ја мислим да је министар Радончић потпуно у праву када је рекао: "Ко не буде желио да се легитимише, слиједи му депортација или класичан затвор" - изјавио је професор Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић.

Хоће ли Радончићева "стратегија" надживјети ону СДА!? Хоће ли БиХ, по узору на, примјера ради, велику Њемачку, рјешавати проблем!? Или ће остати "паркинг" за неименоване "сумњивце"!? И каква је сада уопште судбина поново пољуљане бошњачке "гранде коалиције"!?

- Размислићемо - кратко одговара Радончић.