latinica  ћирилица
26/04/2020 |  14:54 ⇒ 20:36 | Аутор: СРНА

ФБиХ прерано и брзоплето укинула карантине

Српски члан Предсједништва БиХ МИлорад Додик изјавио је да су федералне власти прерано донијеле одлуку о укидању карантина на граничним прелазима јер је било логично да остану и за вријеме првомајских празника, те најавио да ће Предсједништво 28. априла анализирати начин спровођења донесених мјера.
Милорад Додик (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Милорад Додик (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

- То није добро, прерано је и не треба олако укидати мјере. Не можемо било шта учинити, а да се не осврнемо на кретања у региону и ЕУ одакле долази много наших људи. Нови ургентни датум је 1. мај када постоји могућност доласка већег броја људи. Било је логично да карантински систем остане за вријеме првомјаских празника, а да потом одлучимо да ли ћемо их и даље задржати - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, различити нивои одлучивања у ФБиХ, као што су министар здравља и неки други, нису били упознати са доношењем одлуке.

- Није добро што су власти ФБиХ донијеле брзоплету одлуку без координације са нама. Требало је да ти заједно радимо. Имамо у уторак сједницу Предсједништва БиХ, анализираћемо донесене мјере и начин њиховог спровођења и даћемо оцјену - нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је увођење карантинског система било дио заједничких мјера које је утврдило Предсједништво БиХ.

- Када је Република Српска увела локалне карантине, Предсједништво је на иницијативу два члана из ФБиХ донијело нови закључак и тражило да и у ФБиХ буду уведени локални карантини да би то било цјеловито рјешење и да не би дошло до изигравања мјера на граници чему смо били свједоци док у ФБиХ нису уведени локални карантини - рекао је Додик.

Он је додао да су људи из иностранства на граничним прелазима на територији ФБиХ несметано пролазили и могли да дођу у Српску само уз евидентирање или у најбољем случају са упутством за кућну изолацију.

- Онда смо имали ситуацију да онај ко уђе на граничним прелазима у Српској иде у карантин, а онај у ФБиХ у кућну изолацију. То је и у ФБиХ показало много проблема - истакао је Додик.