latinica  ћирилица
04/05/2020 |  18:33 ⇒ 18:41 | Аутор: СРНА

Додик: БиХ неспособна да ријеши основна питања

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни, након данашњег састанка ад хок Политичке групе за процес реализације приоритета БиХ на путу ка ЕУ, да проблеми унутар БиХ остају видљиви и истакао да је БиХ рањива, а понегдје и неспособна да ријеши основна питања.
Милорад Додик (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија) -
Милорад Додик (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

Коментаришући чињеницу да састанку у Предсједништву БиХ на којем је разговарано о путу БиХ ка ЕУ и обавезама које БиХ треба да испуни нису присуствовали легитимни представници хрватског народа, Додик је рекао да је то веома лоша порука и да европски пут БиХ није могућ на тај начин.

- Јасно су рекли да то неће да учине зато што је /Жељко/ Комшић на овај начин изабран већ трећи пут за члана Предсједништва БиХ без хрватских гласова и да то није ствар легитимитета који је потребан. У том погледу они /Хрвати/ не желе да дају никакав додатни легитимитет својим присуством - навео је Додик након састанка.

Он је истакао да је познато да су ХДЗ БиХ и лидер те странке Драган Човић присталице европског пута и да то није спорно.

- То говори о односима у БиХ. Они су у свом писму јасно навели да је проблем са Комшићем први проблем, а друго је жеља, прије свега СДА, да подржи реформу у области изборног законодавства и да постоје њихова настојања да у незавидном положају одрже хрватску политичку гарнитуру - рекао је Додик.

Он је нагласио да су и за њега ставови званичника ХДЗ-а БиХ прихватљиви, али да је делегација из Републике Српске одлучила да учествује у разговорима јер нису хтјели да одбију могућност да на самиту у Загребу нормално помогну питања у вези са европским путем БиХ.

Одговарајући на питање да ли ће Република Српска и БиХ у цјелини постати талац овако неријешених односа у Федерацији БиХ, Додик је рекао да је Српска већ талац таквих односа у ФБиХ.

- Када узмете само средства ММФ-а која стоје двије-три седмице на рачунима, гдје је јасно колико од 330 милиона евра припада Републици Српској, 37,5 одсто, довољно говори о томе да смо ми таоци и да тај новац беспотребно стоји тамо, да од тог новца немамо никакве користи - констатовао је Додик.

Он је нагласио да је добро познато да због Републике Српске не стоји ништа.

- Ако се томе дода чињеница да неколико десетина милиона марака ми годишње имамо застој код индиректних пореза, онда се види да је Република Српска овдје у страшном губитку и не знам зашто то не желе да виде у ФБиХ. Ови из међународне заједнице, када је год ријеч о интересу Републике Српске, они се игнорантски односе и то је нама јасно, с тим живимо. И то има свој рок трајања у смислу трпељивости и само их позивам да не тестирају наше стрпљење у том погледу - поручио је Додик.

На питање који је кључ за напредак, Додик је рекао да није нађен свих ових година и деценија.

- Не вјерујем да га и ја сад има - рекао је Додик.

Представници ХДЗ-а БиХ нису присуствовали састанку ад хок Политичке групе за процес реализације приоритета БиХ на путу ка ЕУ.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић о томе је писмом обавијестио предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића и као разлог навео занемаривања начела конститутивности и демократског представљања.