latinica  ћирилица
05/05/2020 |  19:33 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

СНСД се ограђује од поступка Сташе Кошарца; Изгубио Додиково повјерење (ВИДЕО)

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара и фукционер СНСД-а Сташа Кошарац написао је крај свог политичког пута.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Ово је саопштио предсједник СНСД-а Милорад Додик, након што се Кошарац, упркос забрани окупљања и обавези физичког одстојања, појавио на прослави рођендана сарајевског љекара Јусуфа Шабановића.

Кошарац се, због неодговорног чина, извинио грађанима.

Након што је присуствовао приватној забави у Сарајеву, без поштовања мјера заштите од епидемије, Сташа Кошарац је завршио са нашом политичком партијом. Овако је на информацију о Кошарчевом неодговорном понашању реаговао предсједник СНСД-а и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Учинити нешто овакво није ствар личне одговорности, већ прије свега политичке и друштвене, имајући у виду да је изабран на најважнију фукцију. Дакле, потпуно одбацујем његово недолично, неприхватљиво и политички неодговорно понашање у коме је зарад свог малог личног комодитета довео у питање политике које се воде и које је до сада успјешно - рекао је Додик.

Додик каже да у вријеме епидемије не смије бити толерисања ни најмање грешке.

Кошарца пита како је могуће да се није појавио на обиљежавању страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, а да се одазвао, како каже, овако бизарној забави.

- Он више није моја најближи сарадник и у том погледу ћу се понашати у будућности. У вези с тим предузећемо оне мјере које су најбоље, прије свега за Републику Српску. Наиме, имајући у виду да смјене у Савјету министара могу довести до губљења позиција саме Српске, ми ћемо своје понашање према томе одредити - додаје Додик.

Чин Сташе Кошарца осудио је и потпредсједник СНСД-а, предсједник Владе Радован Вишковић.

- Недопустива грешка да у времену оваквих мјера које предузимамо, да се направи један такав политички гаф. За мене је то недопустиво - категоричан је Вишковић.

Кошарац се претходно на друштвеним мрежама извинио грађанима и рекао да не бјежи од одговорности.

Објашњава да се рођенданском позиву др Шабановића одазвао не знајући како ће прослава изгледати и колико ће људи бити:  "Доктор Шабановић био је уз моју породицу када је моја мајка била болесна, када ми је био болестан стриц. Важно ми је било да свом пријатељу Јусуфу лично честитам рођендан, јер нећу, нити могу заборавити професионалну и људску подршку коју је пружио мојој породици, како у најтежим тренуцима, тако и данас."

Кошарчеву оставку међу првима је, по објављивању снимка, формално затражио посланик у Парламенту БиХ и предсједник опозиционог ПДП-а Бранислав Бореновић.

- Грађани усљед полицијског часа не славе како су навикли Васкрс, Први мај, крсне славе, а власт се бахато понаша и прави весеље у ресторану уз музику - наводи Бореновић.

Ова забава коштала је позиције и др Шабановића.

Разријешен је дужности шефа Опште хирургије Клиничког центра у Сарајеву.

Кажњен је и доктор Нихад Фејзић. Више није члан Научног тијела Министарства здравља Кантона Сарајево.

- Требало је управо супротно, да шаљу поруке како треба да се понашамо. Овакво понашање је скандалозно, да не постоје ријечи којима је могуће довољно осудити овакво понашање - категоричан је Вјекослав Мандић, министар здравља Федерације БиХ.

На спорној забави су, између осталих, били и пјевачи Халид Бешлић, Хари Варешановић, Слађана Мандић.

Полиција је прекинула забаву, учесници би за прекршај требало да плате по 500 КМ.

Федерална управа за инспекцијске послове казнила је сарајевски "Голф клуб" са 6.500 КМ због одржане забаве са најмање 19 лица иако је рад ових субјеката забрањен одлуком надлежних органа због превенције ширења вируса корона.