latinica  ћирилица
11/05/2020 |  08:41 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

У Српској 24 нова случаја, укупно 1.129; Опорављена 461 особа (ФОТО/ВИДЕО)

У Републици Српској регистровано су 24 нова случајева вируса корона, чиме је број заражених повећан на 1.129 , рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.
Ален Шеранић, конференција за новинаре - Фото: РТРС
Ален Шеранић, конференција за новинареФото: РТРС

Шеранић је рекао да је у посљедња 24 часа тестирано 735 лабораторијсих узорка, те додао да је вирус потврђен код 24 особе.

У питању је 12 мушкараца и 12 жена.

- Укупно 10 особа је из Бањалуке, по три из Лакташа, Брода и Добоја, по двије из Челинца и Градишке, те једна из Дринића - навео је Шеранић.

Он је истакао да је девет новозаражених лица било у блиском контакту са позитивним лицем, док код осталих није наведена јасна епидемиолошка слика.

- Добро је да број позитивних држимо под контролом и испод пет одсто. Имамо 3,2 одсто заражених у односу на број тестираних - нагласио је Шеранић.

У протекла 24 часа тестирано је 80 здравствених радника у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци, а позитиван налаз потврђен је код једног љекара, док су налази код свих радника из осталих здравствених установа били негативни.

Тестирано је 89 особа из локалних карантина и објеката за изолацију, а позитиван налаз потврђен је код једног лица у Челинцу.

Шеранић је рекао да су у УКЦ-у хоспитализоване двије од 24 особе, код којих је у посљедња 24 часа потврђено да су позитивне на вирус корона.

У УКЦ-у се тренутно лијечи 129 лица, код којих је потврђено присуство или постоји сумња на вирус корона, а од којих су 44 са тешком клиничком сликом.

На респиратору су два пацијента, три су на неинванзивном моду механичке вентилације, а три имају подршку кисеоничком маском, док у изолацији три лица чекају налаз.

На старој локацији бањалучке Хирургије налазе са 23, а Пулмологије 51 лице са лакшом до средње тешком клиничком сликом.

У Болници у Добоју на лијечењу је 55 пацијената, Требињу девет, Приједору осам, Градишци и Фочи по шест, а Источном Сарајеву један.

Шеранић је навео да су у Српској од посљедица вируса корона преминуле 74 особе.

- Подаци о смртности у овом тренутку нису најрелевантнији јер нико, па ни ми, нема коначан број заражених. Зато су се поједине земље одлучиле да раде серолошка истраживања да би добиле процјену популације која би могла бити заражена, али су и она показала врло варијабилне резултате. Ако будемо више тестирали и имали већи број заражених, стопа смртности ће се смањивати - нагласио је Шеранић.

Према његовим ријечима, преминули су углавном старији од 65 година који су имали низ других придружених обољења.

Шеранић је рекао да се у објектима за изолацију, у којима су смјештена лица која су позитивна на вирус корона, али немају симптоме, налази 198 особа, а 195 се односи на Студентски центар "Никола Тесла" у Бањалуци.

Под здравственим надзором тренутно се налази 4.021 лице, док је надзор завршен код њих 25.415.

Кроз карантине при седам граничних прелаза у протекла 24 часа прошло је 127 особа, док их је 147 напустило те локације и упућено у локалне карантине.

У Српској се укупно опоравила 461 особа од вируса корона.