latinica  ћирилица
11/05/2020 |  19:34 ⇒ 12/05/2020 | 06:56 | Аутор: РТРС

Локалне заједнице у Српској распуштају карантине (ВИДЕО)

Републички штаб за ванредне ситуације донио је одлуку о укидању локалних и карантина на граничним прелазима. Сва лица, која сада бораве у карантинима и која буду ушла у БиХ, биће упућена у кућну изолацију. Штаб је укинуо и забрану окупљања више од три лица и дозволио окупљања до 50 људи.
Карантин, илустрација (фото: Цвијета Ковачевић / РАС Србија) -
Карантин, илустрација (фото: Цвијета Ковачевић / РАС Србија)

Локални и карантини при граничним прелазима биће распуштени сутра од 6.00 часова. Грађани који су боравили у локалним карантинима биће упућени у кућну изолацију, у трајању онолико колико им је преостало до 14 дана.

- Што се тиче граничних карантина, инспектори ће сутра од 6.00 часова издавати рјешење о кућној изолацији на граничним прелазима гдје ће свака особа која дође сходно свом пријављеном мјесту пребивалишта, било да се ради о држављанима БиХ или неке друге земље, да у складу са тим пријављеним мјестом пребивалишта, бораве 14 дана у кућној изолацији - објаснио је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Редовне контроле поштовања кућне изолације се настављају. Предвићене казне за кршење ове мјере су од 1.000 до 3.000 марака. Лица из локалних и граничних карантина неће бити тестирана, али у случају појаве температуре или респираторне инфекције, обавезна су да се јаве породичном љекару, а aко нису у могућности, онда се требају јавити служби Хитне помоћи или надлежној ХЕС служби.

– Сви они ће добити јасна упутства шта та изолација подразумијева, како и на који начин да се понашају унутар своје кућне средине  односно како да се понашају укућани с којима живе у домаћинству - нагласио је Шеранић.

Сва лица која обављају пољопривредну дјелатност или раде у привредним друштвима у пограничним подручјима, у складу са одлуком штаба моћи ће да раде уз обавезу да инспектору предоче идентификациони документ или доказ о радном односу у пограничној фирми. Возачи у међународном транспорту неће у изолацију - биће само евидентирани.

- У случају појаве симптома и наглог погоршања здравственог стања треба одмах да се јаве породичном љекару, служби хитне помоћи или хигијенско-епидемиолошкој служби у мјесту пребивалишта како би им била указана помоћ - додао је Шеранић.

Шеранић је нагласио да, иако је штаб укинуо забрану окупљања више од три лица и дозволио окупљања до 50 лица на једном мјесту, масовна окупљања и даље се не препоручују док су организована јавна масовна окупљања и даље забрањена.