latinica  ћирилица
12/05/2020 |  15:03 ⇒ 22:15 | Аутор: РТРС

Радојичић: Навикавати се на нову реалност; Повећана контрола рада (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да се од јуче у цијелој Републици Српоској па тако и у Бањалуци налазимо у постепено ј либерализацији мјера.
Игор Радојичић (фото: Град Бања Лука) -
Игор Радојичић (фото: Град Бања Лука)

- Сви се морамо навикавати на нову реалност, рекао је градоначелник Игор Радојичић након сједнице Штаба за ванредне ситуације.

Навео је да су повољније бројке када су у питању особе које су заражене вирусом корона, али да се исто тако то може брзо и промијенити.

Подсјетио је да је јуче са радом почело низ дјелатности, као што су козметички салони и кафићи.

- Због већег броја контаката потребно је и даље да се придржавамо мјера која су и до сада важила - рекао је градоначелник.

Навео је да су од јутрос у Бањалуци укинути и градски карантини.

- Комунална полиција ће по повјереној дужности провјерити сва лица у кућној изолацији - истакао је Радојичић.

Навео је да је у предшколским установама данас било 80 дјеце.

 - Сви вртићи су у функцији и спремни су за прихват дјеце - рекао је Радојичић и рекао да су тестирани сви васпитачи и радници у установама су тестирани и негативни.

Навео је да је повећана контрола рада субјеката који су јуче почели да раде.

- Уведене су нове линије у градски превоз од јутрос. Када је у питању цијена карата, то одређују приватна лица - додао је Радојичић.

Истакао је да су тражили да се цијене карата коригују на ниже и да су у продаји само радничке мјесечне карте с обзиром на то да студенти и ђаци немају редовне активности, а пензионери на основу мјера треба да се што мање крећу.

- Старијим лицима је препоручено да не користе јавни превоз, јер је то ризично за њих -  казао је Радојичић и додао да они без пријеке потребе не треба да користе јавни превоз.

Подсјетио је да је број полазака аутобуса прилагођен.

Контролни органи ће појачано контролисати све оне који су јуче почели са радом, али и вртиће и домове за старија лица.