latinica  ћирилица
19/05/2020 |  14:41 | Аутор: СРНА

Технолошки факултет члан Европске федерације за хемијско инжењерство

Технолошки факултет Универзитета у Источном Сарајеву постао је члан Европске федерације за хемијско инжењерство и тако добио прилику да се повеже са престижним институцијама из области хемијског инжењерства, али и допринесе увезивању домаће привреде са одговарајућим иностраним организацијама, саопштено је данас из ове високошколске установе.
Технолошки факултет - Фото: РТРС
Технолошки факултетФото: РТРС

У саопштењу је наведено да је одлуку о пријему Технолошког факултета Зворник у ово престижно међународно удружење хемијских инжењера донио Одбор Федерације на састанку одржаном 17. априла, а овај факултет тиме добија могућност да активно учествује у раду Федерације.

- Имајући у виду да је Технолошки факултет Зворник једини члан из БиХ, чланство у Федерацији схватамо као потврду нашег квалитета, те обавезу да стално унапређујемо рад - наведено је у саопштењу.

Из Технолошког факултета наглашавају да је Европска федерација за хемијско инжењерство основана 1953. године, а чланство тренутно чини 36 друштава чланица из 28 европских земаља, као и 14 институција чланова из цијелог свијета.

- Посебно је важно напоменути да осим научних и националних удружења, чланство Федерације великим дјелом чини индустрија из области хемијског инжењерства - навели су са Технолошког факултета Зворник.

Циљ Федерације је да промовише међународну сарадњу између непрофитних професионалних научних и техничких друштава која у оквиру својих циљева имају напредак науке и образовања јавности из области хемијског инжењерства, те подстицање развоја хемијског инжењерства.

Данас чланство Федерације чини 100.000 хемијских инжењера у Европи, а њена срж су секције и радне групе сачињене од најистакнутијих научника у одговарајућим областима.

Свака од секција фокусирана је на специфичан аспект хемијског инжењерства, а четири основне секције су храна, енергија, мембранско инжењерство, те развој и дизајн производа.