latinica  ћирилица
19/05/2020 |  19:39 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

У Србију стигла помоћ и од Азербејџана

У Београд је стигао авион са медицинском опремом из Азербејџана за Србију као помоћ у борби против вируса корона.
Медицинска помоћ из Азербејџана - Фото: ТАНЈУГ
Медицинска помоћ из АзербејџанаФото: ТАНЈУГ

Авион, који је допремио заштитну опрему, тестове, бесконтактне топломјере, средства за дезинфекцију, на београдском аеродрому "Никола Тесла" дочекала је премијерка Србије Ана Брнабић, рекавши да је ова помоћ доказ пријатељства и стратешког партнерства Србије и Азербејџана, који Србија никада неће заборавити.

Она је захвалила предсједнику Азербејџана, који је одговорио на позив Србије, као и амбасадору те земље у Београду Елдару Хасанову, са којим је и дочекала авион.

Брнабићева је подсјетила да је Азербејџан био прва земља која је притекла у помоћ Србији 2014. године након поплава, а управо на данашњи дан, 19. маја 2014. године слетио је први авион помоћи из Азербејџана, пренијели су београдски медији.

Она је изразила задовољство што је чула најаву нових инвестиција из Азербејџана у Србију, уз подршку које компаније из те земље пружају на инфраструктурном развоју Србије.

Хасанов је истакао да су Србија и Азербејџан стратешки партнери и пријатељске земље, као и да ће односи двије државе наставити да се развијају и јачају у инвестиционом и сваком другом смислу.

- Наши народи су пријатељи више од 300 година, а данас су стратешки партнери. Пријатељи се познају у тешким временима - рекао је Хасанов.

Он је подсјетио да је предсједник Азербејџана Илхам Алијев 19. маја 2014. године издао наредбу да се пошаље помоћ Србији док је боравио у Вијетнаму, када је сазнао за поплаве у Србији.

Хасанов је рекао да је Азербејџан послао хуманитарну помоћ и београдским општинама Савски венац, Раковица и Чукарица, као и да су данас дали помоћ за избјеглице у Војводини, а азербејџанска компанија "Азвирт" ће у петак, 22. маја, пружити помоћ и сиромашним породицама у Београду.

Раније данас у Београд је слетјела и помоћ коју је упутио Катар.