latinica  ћирилица
19/05/2020 |  19:54 ⇒ 21:44 | Аутор: РТРС

Све мање грађана Српске отказује уплаћена туристичка путовања (ВИДЕО)

Љетовања ће ове године бити, поручују у туристичким агенцијама Републике Српске. Увјеравају грађане да је новац, који су већ уплатили за туристичка путовања и одморе безбједан, и да ће им бити понуђена замјенска путовања.
Састанак представника туристичких агенција - Фото: СРНА
Састанак представника туристичких агенцијаФото: СРНА

Уколико до краја наредне године не оду на путовање, новац ће им бити враћен.

Грађани који су уплатили путовање немају разлога за бригу, јер ће на одмор на већ планирану дестинацију или неку замјенску, отићи чим се створе услови за то, поручују у агенцијама.

Онима који не искористе путовање новац ће бити враћен почетком 2022. године.

- Вриједност коју су уплатили добиће вриједносни ваучер. Уговор који су првобитно склопили биће без икаквих трошкова сторниран и направљен нови уз могућност промјене дестинације за било коју другу - изјавио је предсједник скупштине Асоцијације туристичких агенција АТАРС Велибор Бабић.

 

У агенцијама поручују да је важна помоћ Владе Српске и Привредне коморе како би опстали на туристичком тржишту. Све мање грађана, кажу, одлучује се да откаже већ уплаћени одмор.

- Сви који су резервисали у јулу и августу ићи ће на љетовање, без обзира на то да ли је у питању Грчка или Турска: Они који су резервисали за шести мјесец, барем у мојој агенцији, ићи ће највјероватније у Хрватску, јер са ваучером можете отићи тамо без прегледа - изјавио је члан Управног одбора Асоцијације туристичких агенција Зоран Прерадовић.

Важно је да се сачува пословање туристичких агенција, али и да грађани не дођу у ситуацију да им пропадне новац који су уплатили за путовање, истакли су у Подручној привредној комори Бањалука.

Превише захтјева за поврат новца довело би агенције у тешку позицију. У овом тренутку, кажу, нису у могућности да обезбиједе средства, јер су она већ прослијеђена у иностранство или партнерским агенцијама из окружења.

- Већина би у том случају морала да покрене стечај што није добро за туристичке агенције, али ни за грађане који би остали без средстава - нагласио је предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Укупна вриједност уплаћених путовања на тржишту Српске и Србије, са чијим агенцијама сарађују овдашње туристичке агенције, је око 180 милиона евра.