latinica  ћирилица
20/05/2020 |  12:11 ⇒ 12:11 | Аутор: РТС

Меморандум Пентагона процурео у јавност: Зна ли Вашингтон нешто више о корона вирусу

У меморандуму Пентагона који је процурио у јавност, наведено је да се највиши званичници Министарства одбране САД спремају за могућност да се војска носи са пандемијом коронавируса све до 2021. године.

У меморандуму Пентагона је упозорено на реалну могућност да вакцина против ковида 19 не буде доступна прије љета 2021. године. 

- Пред нама је дуг пут, са могућношћу да корона вирус поново ојача. Стога, морамо усмјерити пажњу на поновно покретање критичних мисија, повећање активности и неопходне припреме за случај да се ковид 19 препороди до краја године - пише у тексту.

Званичници Пентагона нису потврдили вјеродостојност меморандума, али су навели да војска развија планове за рад у вријеме пандемије и да ти планови личе на овај цитирани, али да ниједан од њих још није усвојен.

- Планове још није одобрио врх Министарства одбране САД и нећемо нагађати шта би могло бити у коначној верзији - речено је у Министарству.

У документу се траже појачано тестирање и регистар заражених, како би се пратио развој ситуације.

- Све индикације показују да ћемо током наредних мјесеци радити у окружењу у којем корона вирус циркулише. Тако ће бити све док не дође до масовне имунизације - наведено је у документу.

Описани су и планови поновног покретања војних активности, укључујући војне вјежбе и кретање оружаних снага.

Званичници Министарства одбране САД су раније изјавили да ће корона вирус бити препрека војсци све док вакцина не буде доступна, а министар одбране Марк Еспер је истакао да се војска припрема за "руги талас епидемије, а можда и нешто више".