latinica  ћирилица
20/05/2020 |  16:27 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Тодоровић: Оздравило више од половине заражених

Директор бањалучког Дома здравља Невена Тодоровић рекла је да је у Бањалуци од почетка епидемије забиљежено 577 лица позитивних на вирус корона, од којих је оздравило више од половине, односно 304.
Невена Тодоровић - Фото: РТРС
Невена ТодоровићФото: РТРС

- У посљедњих неколико дана имамо мањи број пацијената са температуром и акутним респираторним тегобама. Просјек позитивних лица на вирус за прошлу седмицу је 5,5, а у овој око четири - рекла је Тодоровићева на конференцији за новинаре након сједнице градског Штаба за ванредне ситуације.

Тодоровићева је рекла да Дом здравља Бањалука тренутно ради са 50 одсто својих капацитета и усаглашено са Универзитетским клиничким центром Републике Српске.

- Пријем и преглед пацијената се обавља уз строге хигијенске мјере јер се не смије дозволити повећање броја обољелих од вируса међу здравственим радницима и пацијентима - нагласила је Тодоровићева.

Она је рекла да је бањалучки Дом здравља од понедјељка, 18. маја, почео са систематским прегледима дјеце која се уписују у први разред основних школа, као и са позивима грађана на мамографске, ултразвучне и рентгенске прегледе, у складу са тежином њихових обољења и потребама.

- Почело је и пружање стоматолошких и услуга из области ортодонције - рекла је Тодоровићева и позвала грађане да и даље поштују мјере надлежних институција у вези са вирусом корона.