latinica  ћирилица
21/05/2020 |  13:42 ⇒ 15:10 | Аутор: СРНА

Вишковић: Ванредно стање је било потребно

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је данас да је ванредно стање требало Српској због пандемије вируса корона, али да су стечени услови за његово укидање.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Не бих желио да ову тачку дневног реда завршимо, а да оде погрешна порука према грађанима како смо, према мишљењу посланика ПДП-а Игора Црнатка и ове партије, могли проћи без ванредног стања. Овакво стање је требало Српској - рекао је Вишковић у Народној скупштини Републике Српске.

Он је подсјетио да Влада и Министарство здравља Републике Српске нису могли помоћи финансијски здравствени сектор без одређених корекција и одлука.

- Нисмо могли, без Фонда солидарности, исплатити доприносе за март и плате, нисмо могли здравственом сектору дати 100 милиона КМ у посљедња два мјесеца јер буџетом није било планирано. Могли смо то урадити доношењем 19 уредби са законском снагом, што је било значајно и за помоћ привреди - навео је Вишковић.

Реагујући на тврдње шефа Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Миладина Станића да "не зна шта прича", Вишковић је рекао да је Станић имао огромну корист од робних резерви.

- Држали сте пшеницу и кукуруз у робним резервама, па сте у вријеме потражње продавали, а након жетве намиривали све. Можда сте се тако и обогатили, али знате како се у народу каже, немојте ме само питати како сам зарадио први милион, а за све остало ћу поднијети извјештај - рекао је Вишковић.