latinica  ћирилица
21/05/2020 |  15:05 ⇒ 18:08 | Аутор: СРНА

Додик: СДС и ПДП заиграли опасну игру

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да су СДС и ПДП подршком Резолуцији о поштивању жртава фашистичких режима и покрета у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ заиграли опасну игру и истакао да је ово, прије свега, политичка припрема да би на сличан начин покушали да у Парламентарној скупштини провуку нешто у вези са Сребреницом.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Он је новинарима у Бањалуци рекао да Бошњаци као народ нису постојали за вријеме Другог свјетског рата и да су тада били хрватско цвијеће.

- Истицати у резолуцији да су страдали Бошњаци и да су они антифашисти потпуна је неистина. На трећем засједању АВНОЈ-а један муслиман је рекао: "Немојте да правимо представу, нико од муслимана није био у партизанима све дотле док партизани нису побиједили". Већина муслимана је тада била у усташама - нагласио је Додик.

Он је додао да страдање Срба у Гаравицама код Бихаћа, гдје је убијено 12.500 људи, најбоље илуструје ту чињеницу.

- Један од главних кољача Срба тих дана је након 10-15 година постао важан општински функционер комунистичког режима у Бихаћу. Зато тамо пише жртве фашизма, а не пише да су то Срби које су побили фашисти - каже Додик.

Он је оцијенио да се избјегава осуда онога што је усташки режим учинио на овим просторима.

- У тој резолуцији је морало писати да је НДХ покривала данашњу територију БиХ, Хрватске и неких других дијелова и да је државна политика НДХ, у којој су значајно учествовали муслимани, имала за циљ да побије Србе, Јевреје и Роме на овим просторима што су веома предано радили тих година и позната је чињеница колико је људи страдало. Оваква релативизација и давање значаја БиХ који јој не припада је чиста ревизија историје и историјска наука не може да потврди одредбе ове резолуције - рекао је Додик.

Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета добила је јуче подршку посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

За приједлог резолуције - који је поднио посланички клуб Наша странка - Независни блок Предраг Којовић, Аида Баручија, Мирјана Маринковић-Лепић и Дамир Арнаут - гласали су посланици ПДП-а и СДС-а, а амандмани СНСД-а нису усвојени.