latinica  ћирилица
21/05/2020 |  16:34 | Аутор: СРНА

Савчић: Усвајање Резолуције ПД ПС БиХ - чињење уступака зарад интереса

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић оцијенио је да усвајање у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Резолуције о поштивању жртава фашистичких режима и покрета представља тренутно чињење уступака из одређеног разлога неке политичке партије другима, рачунајући да ће им се то вратити кроз неке друге облике сарадње или међусобне интересе.
Миломир Савчић - Фото: nezavisne novine
Миломир СавчићФото: nezavisne novine

- То нема никаквог смисла зато што не одговара чињеничном стању и зато што главне снаге Независне Државе Хрватске буквално нису ни поменуте - рекао је Срни Савчић.

Савчић је навео да је ова резолуција потпуно штура, те да је у оваквом облику и садржају никада не би прихватио, јер је увјерен да ће иза ње услиједити покушај да се наметне нека друга резолуција о осуди неких других снага или припадника војних формација, поготово из Другог свјетског рата, чија улога није у довољној мјери разјашњена.

- Потичем из краја гдје имамо насљеђено предање с кољена на кољено и прва прича коју сам чуо као дијете је о покољу у Старом Броду и томе да није било четника на том простору, не би било живих Срба. Дакле, не партизана који су касније приграбили све заслуге за њихово ослобађање и спасавање - рекао је он.

Према Савчићевим ријечима, различите истине о историјским догађајима у ближој и даљој прошлости овог простора су оно што изазива сталне несугласице.

- Ми смо, заиста, у заблуди ако мислимо да ћемо парцијалним резолуцијама, попут ове, неке ствари ријешити. То сигурно нећемо. Овдје је поготово минимизирана или готово искључена улога муслимана у Независној Држави Хрватској - рекао је Срни Савчић.

Он је додао да то изутетно добро памте потомци српских жртава из Другог свјетског рата јер су почињени страшни покољи, када су цијеле породице, села, читави крајеви страдали од усташа који су на главама имали фесове.

Савчић наводи да се треба вратити и у ранију прошлост, почетак Првог свјетског рата и на први геноцид који историја готово и не помиње и не памти који се десио у Подрињу, у рејонима Лознице и Шапца.

Тада су, навео је он, аустроугарске снаге, односно мобилисани припадници муслиманског народа, а нажалост и дијела Срба, починили страшан покољ на том подручју и починили први геноцид.

- Шта ћемо са тим? Дакле све се то заборавља и прескаче и мислим да ће политика тешко наћи одговор на било какво питање из наше прошлости. То је, прије свега, ствар објективне науке, ствар историје и због тога сам присталица да се на историјске догађаје не смије стављати тачка. То је жива наука, која се бави истраживањем, документовањем и доказивањем и када она утврди чињенично стање, које ће прихватити сви народи као истину, то је онда пут ка помирењу - закључио је Савчић.

Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета добила је јуче подршку посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Предлагачи усвојене резолуције су посланици Наше странке и Независног блока Дамир Арнаут, Предраг Којовић, Аида Баручија и Мирјана Маринковић Лепић. Резолуцију су подржали СДС и ПДП, а амандмани СНСД-а нису усвојени.