latinica  ћирилица
21/05/2020 |  17:19 ⇒ 22/05/2020 | 07:25 | Аутор: РТРС

Парламент Српске усвојио Одлуку о укидању ванредног стања

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Одлуку о укидању ванредног стања за територију Српске.

За ову одлуку гласало је 60 посланика.

По процедури, Одлука НСРС о укидању ванредног стања, прво иде на потврђивање у Вијеће народа, након чега ће бити објављена у Службеном гласнику.

Дан након објављивања у Службеном гласнику, ступа на снагу, што значи, најраније у суботу Српска укида ванредно стање.

Посланици су на 13. посебној сједници, уз ову одлуку усвојили и Закључак клубова владајуће већине у којем се наводи да су Главни координациони тим, Републички кризни штаб, предсједник Републике и Влада ефикасно обављали своје дужности и да је правовременим поступањем сачувано јавно здравље становништва Српске и одржана њена привредна активност.

Овим је стављена тачка на дводневну расправу о укидању ванредног стања.

Премијер Радован Вишковић рекао је у завршној ријечи да су створени услови за укидање ванредног стања које је проглашено због пандемије вируса корона и да ће од сутра бити укинут полицијски час, о чему ће одлучити Републички штаб за ванредне ситуације.

Он је поручио да то не значи да грађани не треба да се придржавају мјера попут држања физичке дистанце и ношења заштитне опреме.

- Мој апел грађанима је да се сви одговорно понашамо - рекао је премијер Српске.

Дакле, без обзира на одлуку о укидању ванредног стања на снази остаје обавеза ношења заштитних маски за све грађане, као и све до сада препоручене и донесене мјере превенције ширења вируса и дезинфекције.