latinica  ћирилица
22/05/2020 |  16:18 ⇒ 16:50 | Аутор: РТРС

Додик о лажним визама: Потврда да су мигранти безбједносни проблем (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да мигранти усложњавају ситуацију у БиХ, те навео да је осим амбасадора БиХ у Пакистану, лажне визе давао и амбасадор БиХ у Ираку, чиме је у БиХ ушло неколико хиљада људи из те земље.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Он је рекао да се на то није могло чути реаговање никога из међународне заједнице.

- Али зато реагују на глупости, као Америчка амбасада јуче. Сви они допринисе нестабилности у БиХ - рекао је Додик.

Он је истакао да случајеви издавања лажних виза потврђују да мигрантска криза у БиХ нема хуманитарни карактер, већ да је у питању безбједносни проблем.

- Предсједништво БиХ је орган који одлучује о спољној политици, а ја након годину и по дана сазнајем да амбасори Бошњаци дају лажне визе, а када уђем у тај проблем сазнам да су многи у БиХ то знали. И /министар безбједности БиХ Фахрудин/ Рдончић је врло јасно осудио мигрантску политику СДА за коју је рекао да је на штету БиХ и самих Бошњака - нагласио је Додик.

Додик је рекао да се одлука Републике Српске да не дозволи отварање мигрантских центара на својој територији показала исправном.

- Драго ми што смо одлучили да не градимо мигранстке центре у Републици Српској јер се види да ово није само хуманитарно питање, већ питање које има значајне безбједносне и политичке аспекте - истакао је Додик.

Подсјећамо, данас је објављено да је Тужилаштво БиХ формирало предмет и ужурбано ради на истрази која се односи на случај издавања туристичких виза које су појединци из Амбасаде БиХ у Аману, мимо процедура, омогућили држављанима Ирака који су долазили у БиХ као наводни туристи.

Осим долазака Ирачана, провјерава се да ли је било оваквих случајева и у другим амбасадама и држављанима Марока, Алжира, Пакистана, Авганистана.