latinica  ћирилица
24/05/2020 |  11:34 | Аутор: СРНА

Ђокић: Забрињава одлука о помијерању избора

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да забрињава одлука Централне изборне комисије БиХ о помијерању локалних избора, која је донесена без консултација са свим релевантним странама, те упозорио да се може отићи у још већу политички кризу ако се овако настави.
Петар Ђокић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Петар Ђокић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Ђокић је, такође, сагласан да таква одлука није легитимна и да нема правног упоришта.

- Забрињава одлука ЦИК-а која се донесе унилатерално, без консултација са свим релевантним странама. На овај начин ЦИК још једном показује са којим све проблемима се суочава БиХ и да ова институција постаје одметнута од већинског става грађана и других политичких субјеката, а у интересу мањине - истакао је Ђокић.

Он сматра да су се смиривањем ситуације са вирусом корона стекли услови да избори буду одржани у октобру, како је раније договорено, као и да није било разлога да ЦИК "преко кољена" непромишљено доноси одлуку о њиховом помијерању за скоро мјесец и по дана, саопштено је из СП.

- Поставља се питање коме одговара помјерања избора и коме то ЦИК купује додатни период за припрему - рекао је Ђокић.

Он је додао да је СП спремна за изборе и да жели да настави ради са члановима и грађанима Републике Српске на политикама од интереса за Српску.

Ђокић је закључио да није коректна инструментализација ЦИК-а, као и да, уколико овакво понашање постане пракса, БиХ може отићи у још већу политичку кризу, што није у интересу никоме.

Локални избори у БиХ биће одржани 15. новембра, умјесто 4. октобра, одлучила је јуче Централна изборна комисија.