latinica  ћирилица
25/05/2020 |  11:59 ⇒ 17:16 | Аутор: СРНА

Тајмс: Превара с визама омогућила Пакистанцима да користе БиХ као улаз у ЕУ

Чини се да хиљаде Пакистанаца користи "задња врата" кроз БиХ како би дошли до ЕУ, користећи лажне визе, чиме стварају политичку и дипломатску кризу у овој подијељеној балканској земљи, пише лондонски Тајмс.
Чланак на Тајмс порталу (фото: thetimes.co.uk) -
Чланак на Тајмс порталу (фото: thetimes.co.uk)

У тексту се наводи да Гранична полиција БиХ тврди да је 3.000 Пакистанаца добило лажне визе преко Амбасаде БиХ у Исламабаду, чиме им је омогућено да искористе пречицу на путу из Пакистана у Европу, који је дуг 6.400 километара.

Лист истиче да би пакистански мигранти на путу ка БиХ морали да путују преко Ирана, Турске, Грчке, Албаније и Сјеверне Македоније, гдје би били изложени кријумчарима, провели неколико седмица и потрошили хиљаде фунти, а опасност би им пријетила од хапшења, напада криминалаца или чак смрти.

- Међутим, са визом могу да лете из Пакистана у Сарајево, пређу границу из БиХ у Хрватску, која је чланица ЕУ, одакле би наставили путовање ка сјеверу кријумчарским рутама - пише Тајмс.

Упркос строгом кажњавању кријумчара које Европол спроводи посљедњих пет година, кријумчари миграната и даље отврорено настављају свој рад.

На друштвеној мрежи Фејсбук постоји група на урду језику која нуди визе за БиХ, а омогућен је и контакт преко апликације Воцап на објављени број телефона, док други нуде услуге таксирања од БиХ до Италије, уз напомену да је то тешко путовање уколико се неко одлучи да га пређе пјешке.

Подаци Агенције УН за избјеглице потврђују процјене Граничне полиције БиХ. У извјештајима се наводи да је само око стотину Пакистанаца стигло у земљу у јануару прошле године, али је број почео нагло да расте у сљедећих неколико мјесеци, док је број миграната из других земаља остао исти.

Лист наглашава да је примијетан нагли пораст броја Пакистанаца који долазе у БиХ у јулу прошле године, када је у земљу стигло више од 2.000 њих, у поређењу са мање од хиљаду мјесец дана раније. Након тога се број постепено смањивао, а до наглог смањења је дошло послије октобра.

Тужилаштво БиХ отворило је истрагу о раду Амбасаде БиХ у Исламабаду, а министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић оцијенио је процјене као доказ безбједносне пријетње.

Тајмс пише да се Радончић залаже за усвајање закона којим би се сви илегални мигранти, осим Сиријаца, депортовали из БиХ, а прошлог мјесеца је запријетио да ће амбасадора Пакистана у БиХ Мухамеда Халида Раоа прогласити непожељном особом уколико одбије да сарађује.

Међутим, амбасадор БиХ у Пакистану Сакиб Форић одбацио је оптужбе, уз напомену да је пакистанска Влада спремна да врати своје држављане уколико се докаже да су Пакистанци.

Министарка спољних послова у Савјету министара Бисера Турковић и бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић подржали су Форића и пакистанског амбасадора, истиче се у тексту Тајмса.

У тексту се даље наводи да је БиХ постала мјесто загушења на рути за кријумчарење миграната у Европу у посљедњих неколико година, те да се у овој земљи налази више од 9.200 људи који су противзаконито присутни у покушају да пређу у Хрватску.

Тајмс подсјећа да је мигрантски камп "Вучијак", који се налази близу границе БиХ са Хрватском, затворен у децембру, а да је у селу Липа изграђен нови привремени центар за пријем миграната капацитета до 1.500 људи.

Лист додаје да је изградња центра изазвала незадовољство Срба, јер сматрају да је изграђен на поменутој локацији како би се мигранти отјерали из подручја које већински насељавају Бошњаци.

Подсјећамо, Тужилаштво БиХ проводи истрагу о питању издавања лажних виза БиХ особама високог миграцијског ризика из Пакистана и Ирака.