latinica  ћирилица
26/05/2020 |  14:55 ⇒ 14:59 | Аутор: СРНА

Епидемија у Србији се смирује

Епидемија вируса корона у Србији се смирује, а појава већег броја заражених у Смедереву, Зајечару, Врању и Лесковцу су џепови који се појављују на мјестима гдје се не води довољно рачуна, изјавио је данас министар здравља Србије Златибор Лончар.
Златибор Лончар - Фото: Screenshot/YouTube
Златибор ЛончарФото: Screenshot/YouTube

Он је новинарима у Београду рекао да је ситуација у ова четири града под контролом, а да сви пацијенти позитивни на вирус корона имају блажу клиничку слику, без компликација и под здравственим су надзором.

Лончар је упозорио да је и даље неопходно да се поштују мјере физичке дистанце, носе заштитне маске у затвореном простору и перу руке и истакао да је тамо гдје мјере нису поштоване дошло до појаве већег броја позитивних на вирус корона.

Он је навео да су из ковид система изашле поједине болнице, као што су Институт за ортопедију "Бањица" у Београду и нова зграда Клиничког центра Ниш, док се празне Општа болница у Панчеву и Клиничко-болнички центар Звездара.

Најтежи пацијенти из ковид болница које се празне збрињавају се у Клиници за инфективне и тропске болести у Београду.

Директор Клинике за инфективне и тропске болести у Београду Горан Стевановић рекао је да ће ова болница преузети из ковид болница најтеже обољеле од вируса корона, којима је потребна даља њега.

Према Стевановићевим ријечима, претходних дана су преузимали теже болеснике из ковид болнице Панчево, а данас преузимају пацијенте из КБЦ Звездара.

Он је рекао да је све мање амбулантних прегледа због вируса корона, али се повећава број болесника који имају температуру и неку другу симптомалогију, али немају много везе са ковидом и који се упућују у Клинику за инфективне болести.

Стевановић је нагласио да Србија улази у завршну фазу епидемије, али да она још није готова.