latinica  ћирилица
26/05/2020 |  20:11 ⇒ 27/05/2020 | 08:29 | Аутор: РТРС

Српска мора да тражи правну заштиту због блокаде новца ММФ-а (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да не очекује ништа специјално од сједнице Управног одбора Централне банке БиХ јер су свјесни да је до блокаде приступа средствима ММФ-а од 330 милиона евра дошло због тога што не постоји договор бошњачких и хрватских партија ради проблема у оквиру Федерације БиХ, односно дијељења новца између федералног нивоа и кантона.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

Она је истакла да Српска треба наћи начина да се правно заштити.

- У суштини то је тежак политички неспоразум или проблем који тамо постоји годинама. Он се сада, нажалост, одразио и на овај аранжман - рекла је Цвијановићева новинарима.

Цвијановићева је нагласила да Српска због тако несређених односа трпи штету.

- Овдје постоје непринципијелне ствари - прва је да мјесец дана стоји новац који је додијељен, а друга ствар јесте да ми морамо плаћати обавезе за тај новац, односно камате за новац који нисмо повукли. Република Српска због тако несређених односа асполутно трпи штету - поручила је Цвијановићева.

Цвијановићева сматра да је потребно предузимати одређене правне радње и заштитити Српску.

 - Не бисмо ушли у прављење таквог аранжмана да смо мислили да ће иза тога бити овакве шпекулативне ствари, смицалице и преварантска прича - поручила је она.

Цвијановићева је истакла да Републику Српску не интересују несређени односи у оквиру ФБиХ.

- Ако смо са неким сјели и договорили се, дефинисали и потписали Писмо намјере, направили све што је везано за тај аранжман, очекујемо да повучемо средства, иначе не бисмо разговарали и сматрали да имамо некога за партнера да се договарамо - рекла је Цвијановићева.

Предсједница Српске је рекла да у кратком року не очекује никакве помаке и да сматра да се у правном смислу Република Српска мора заштитити.