latinica  ћирилица
29/05/2020 |  12:27 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Џаферовић: Хапшење Новалића је озбиљна ствар

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић оцијенио је данас хапшење премијера Федерација БиХ Фадила Новалића као врло озбиљну ситуацију, јер је, како је навео, ријеч о човјеку од чијег рада зависи добар дио живота у том ентитету.
Шефик Џаферовић - Фото: РТРС
Шефик ЏаферовићФото: РТРС

- Јутрос је Влада ФБиХ морала да откаже сједницу, а то се тиче свих људи у овој земљи. Оно што недостаје у овом тренутку су чињенице, јавности нису презентоване чињенице у чему је, с чим и како учествовао Фадил Новалић. То се одмах мора саопштити - рекао је Џаферовић.

Према његовим ријечима, ако постоје чињенице онда је у питању тешки криминал, а ако не постоје онда је у питању инструментализација тужилачко-полицијских агенција на нивоу БиХ у политичке сврхе, што може бити јако опасно по БиХ.

Он је позвао Тужилаштво БиХ и Агенцију за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ да одмах изађу са конкретним подацима о овом предмету, преносе федерални медији.

- Мислим да је Фадил Новалић стрпљиво и предано радио за вријеме пандемије, како на заштити здравља људи, тако и на заштити економије. Дубоко сам увјерен да њега нема ни у каквим криминалним активностима. Нека ме демантују - истиче Џаферовић.

Новалић, суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак и директор "Сребрене малине" Фикрет Хоџић током ноћи су саслушани у Сипи у вези са спорном набавком 100 респиратора из Кине.

Припадници Сипе су раније, по налогу Тужилаштва БиХ, претресли више локација, међу којима су и просторије Федералне управе цивилне заштите, Завода за јавно здравство ФБиХ и фирме "Сребрена малина".